На листата на „Најлошо оценети месни производи во светот“, објавена од порталот Taste Atlas, се наоѓаат производи од различни земји, меѓу кои и српски специјалитет. Чварките се дефинирани како традиционално хрватско јадење, додека специјалитетот на сремската кујна го зазеде 52-то место од 85 места на ВТА листата.
Злогласниот лидер
Првото место и припадна на словенечката Тлаченица, вид свински колбас, кој се прави од делови од свињата, најчесто месо од свинската глава, срце, јазик, кожа и образи. Месото се готви, се отсекува и се сече на парчиња, па се зачинува и се меша со малку од течноста за готвење, пред да се набие во исчистениот свински желудник или дебелото црево, пишува Taste Atlas.
Различни зачини се користат за зачинување на месото во зависност од регионот, но обично вклучуваат сол, црн пипер, слатка или лута пиперка и лук. По полнењето, колбасот се готви на тивок оган во вода, па се лади. Овој месен производ може да се јаде по готвењето или може да се подложи на процес на пушење и сушење во традиционалните оџаци до две недели.
Полско сирење на второ место
Некогаш се сметаше за инфериорен месен производ, денес полскиот Салсесон е препознаен како уникатен гурмански деликатес. Во зависност од зачините, обликот и главните состојки, кои често ја вклучуваат главата, утробата или крвта, традиционалната полска кујна има повеќе од десет различни видови на салцезон.
Најчесто се подготвува од свинско месо, но некои видови се направени исклучиво од телешко месо. Некогаш популарен во градовите во близина на Германија, денес се подготвува низ цела Полска. Без разлика на видот, овие текстурално интересни производи главно се јадат со леб и разни месни производи.
Германија ги затвора првите 3 најлоши производи
Sülze е еден вид германски аспик од месо, обично направен од свинско месо. Подготовката на Sülze започнува со бавно готвење на месо, често богато со колаген делови како свински зглобови, уши или дури и јазик, заедно со зеленчук и зачини.
Колагенот од месото се претвора во природен желе кога се лади. Месото потоа се одвојува од коските, се сечка на мали парчиња и се меша. Оваа смеса се истура во калапи и се остава да се излади, најчесто преку ноќ.
Чварките, како „хрватско традиционално јадење“, се најдоа на 48-то место на оваа листа, додека Сремскиот колбас е на 52-то место.