Search

Најлоши опции за појадок, според нутриционистите

Појадокот често се смета за најважен оброк во денот, но некои вообичаени опции за појадок може да придонесат за надуеност и дигестивни непријатности. Одредени намирници, како што се оние со висока содржина на натриум, шеќер или преработени состојки, може негативно да влијаат на здравјето на цревата. Нутриционистите Ејми Липерт и Меена Булај, диететичарот Џеси Федер и консултантот за исхрана Алана Кејт Дерик открија неколку од овие најлоши опции за појадок.

  1. Високо обработена храна (пецива, крофни, итн.)
    Високо преработената храна, како што се различните солени и слатки колачи кои вообичаено се јадат за појадок, може да придонесат за надуеност и проблеми со варењето. Овие намирници често се богати со рафинирани јаглехидрати и шеќери и немаат важни хранливи материи како што се влакна. Покрај тоа, недостатокот на влакна во оваа храна може да го попречи дигестивниот процес, придонесувајќи за надуеност и непријатност.
  2. Сланина
    Сланината често е богата со натриум, а прекумерниот внес на натриум може да предизвика задржување на водата во телото, што доведува до надуеност и чувство на тежина.

„Сланината е богата со воспалителни заситени масти и натриум. Заситените масти може да предизвикаат воспаление низ телото и цревата, што доведува до надуеност и дигестивни проблеми“, објасни Федер.

  1. Купена гранола
    Иако гранолата често се смета за здрав избор за појадок поради содржината на цели зрна, овес и јаткасти плодови, таа всушност може да придонесе за надуеност и проблеми со дебелото црево кај некои поединци. Многу барови гранола купени во продавница се полни со додадени шеќери и нездрави масти, кои може да ја нарушат дигестивната функција и да доведат до непријатност.

„Гранолата се смета за здрава опција богата со влакна, но повеќето комерцијални шипки со гранола се исто така полни со додадени шеќери и тешко сварливи јаткасти плодови и семиња, што може сериозно да влијае на чувствителниот стомак“, заклучи Дерик.

Најново

Последни колумни