Овошјето со малку јаглехидрати, но богати со хранливи материи треба да биде при рака за да ги задоволи нашите желби за слатки, а истовремено да го контролираме внесот на јаглехидрати.
Вклучувањето на овошје во исхраната, дури и она со ниски јаглени хидрати, е корисно. Стандардна диета со ниски јаглехидрати вклучува 20 g до 50 g нето јаглехидрати дневно, во зависност од целите за губење на тежината, според Националниот институт за здравје.
Јагоди за слатка закуска
Јагодите се одлично овошје за секој кој е на диета. Дури и ако преферирате капини, боровинки или малини, бобинките во целина имаат релативно малку нето јаглехидрати и се добар и хранлив избор за слатка закуска. „Бобинките не само што имаат малку јаглехидрати, туку се и добар извор на антиоксиданси, витамин Ц и влакна“, објаснува Меган Вонг, регистриран диететичар со седиште во Ванкувер, Британска Колумбија.
Портокалите помагаат во намалување на крвниот притисок
Портокалите се уште еден избор за диета со малку јаглехидрати. Ова овошје е извор на калиум, кој може да помогне во намалувањето на крвниот притисок бидејќи калиумот ги намалува ефектите на натриумот, објаснува Вонг. Колку повеќе калиум внесуваме, толку повеќе натриум губиме преку урината. Калиумот, исто така, помага да се намали напнатоста во ѕидовите на крвните садови, што придонесува за дополнително намалување на крвниот притисок, според Американското здружение за срце (АХА).
Кивито е полно со витамин Ц
Ова е веројатно едно од најслатките овошја, па затоа не се препорачува во диета со малку јаглехидрати. Сепак, може да се консумира умерено бидејќи е полно со витамин Ц. Според истражувањата, антиоксидансите во кивито можат да помогнат во поддршката на имунолошката функција, што помага да се намали ризикот од настинки и грип. Ова овошје е одлично кога се консумира сирово, но и кога се меша во смути или домашен сладолед.
Праски за здравје на очите
„Праските се одлично летно овошје бидејќи имаат толку многу намени – може да се јадат сирови, како дел од овошна салата или да се печат на скара како вкусен прилог за вечера“, вели Лејнингер. Фитохемикалиите (антиоксиданси) кои им даваат на праските жолто-портокалова боја, исто така помагаат за здравјето на очите, вели Шенон Лејнингер, регистриран диететичар.
Потребни се повеќе истражувања, но една студија покажа дека повеќе од две порции свежи праски неделно (и друго овошје и зеленчук со висока содржина на калиум, витамин А и витамин Ц) имаат заштитен ефект против глауком. Лутеинот и зеаксантинот се две фитохемикалии поврзани со здравјето на очите, бидејќи ги поддржуваат здравите клетки во очите и ги блокираат штетните светлосни бранови, според Американското оптометриско здружение (АОА).
Извор: eklinika.telegraf.rs