Дали ви треба млеко без лактоза? Млекото содржи десетина хранливи материи: висококвалитетни протеини и многу калциум. Некои производители почнаа да додаваат витамини Б и Д, кои му помагаат на телото да ја претвори храната во енергија.
При изборот на млеко, можеби се прашувате дали содржи додаден шеќер. Вообичаеното млеко содржи шеќер во форма на лактоза.
Млеко без лактоза: Што значи процентот на маснотии во млекото?
Процентот на млечна маст се однесува на количината на маснотии по тежина. Полномасното кравјо млеко содржи околу 3,5% масти, а обезмастеното млеко помалку од 0,2%. Разликата во количината на маснотии во млекото се рефлектира во калориите. Како да го намалите процентот на маснотии во млекото? Пред да се обработува млекото, од него се отстранува целата маснотија. Потоа истата се додава назад во млекото во различни пропорции. Млекото не се разредува со вода.
Иако содржината на маснотии во млекото може да варира, клучните хранливи материи се присутни во ист процент. Количината на протеини и калциум е иста без оглед на процентот на масти. Постои мит дека калциумот не се апсорбира ако млекото содржи малку маснотии. Но, калциумот не е витамин растворлив во масти, тој се апсорбира дури и со 0%. Исто така, треба да се забележи дека полномасното млеко е многу покалорично од млекото со малку маснотии (1 g маснотии обезбедува 9 kcal).
Кој треба да избегнува полномасно млеко и млечни производи?

Млекото и млечните производи со малку маснотии треба да ги избегнуваат гојазни луѓе, како и лица со дислипидемија (нарушување на метаболизмот на холестерол). Исто така, не се препорачува за луѓе кои имаат пореметување во работата на гастроинтестиналниот тракт. Има и такви кои тешко ја варат лактозата.
Најчестиот тип на дефицит на лактаза е секундарната малапсорпција на лактоза (недоволна способност за хидролизирање на лактоза). Се појавува со различни лезии на тенкото црево. Поради атрофични процеси во мукозната мембрана, доаѓа до намалување на синтезата на ензимот – лактаза.
Кои се симптомите?
Гадење, грчеви и болки во стомакот, дијареја, надуеност. Некои луѓе со нетолеранција на лактоза сепак можат да толерираат одредена, мала количина млеко. Сепак, не се препорачува да консумираат храна која содржи 12 g или повеќе лактоза (1 чаша млеко). Треба да знаете и дека термичката обработка не го менува нивото на лактоза во храната.

Денес, се повеќе брендови произведуваат млечни производи без лактоза. Млекото без лактоза има речиси ист вкус, текстура и хранливи материи како обичното млеко. Доколку поради некоја причина преферирате алтернативно млеко од: ориз, соја, бадем, кокос и други видови, внимавајте да ги збогатите со макро и микроелементи, особено со калциум.
Ако добро поднесувате лактоза, ако вашата исхрана е урамнотежена и разновидна, млекото може да се консумира секој ден: има богат нутритивен состав, а кашата со млеко е повкусна.
Извор: lepotaizdravlje.rs