Кога се тушираме, очекуваме да излеземе чисти – топла вода, пареа и сапун треба да значат свежина и пријатен мирис. Но, првата млазница од тушот носи и милиони бактерии на твоето лице. Внатре во последниот метар од цевките се создава микроскопски екосистем кој чека само да го вклучиш тушот. Навечер се создава тенок слој од бактерии внатре во цевката и главата на тушот. Некои од овие микроорганизми се наоѓаат на капките вода и можат да се пренесат на кожата. Повеќето се безопасни, но мешавината зависи од материјалот на цевката и колку често се користи тушот.
Зошто цевките и главите на тушот се рај за бактерии
По туширањето, цевката останува топла и влажна со часови, што создава идеални услови за бактерии. Тие формираат „биофилм“ – леплив микроскопски слој кој се прилепува на речиси секоја влажна површина. Кога ќе го вклучиш тушот, дел од овие биофилмови се измиваат.
Истражувањата покажуваат дека бројот на бактерии може да достигне милиони до стотици милиони клетки по квадратен сантиметар. Повеќето се безопасни, но некои групи, како микобактериите (вклучувајќи патогени одговорни за туберкулоза и лепра), може да бидат ризични. Исто така, во британски домови се откриени габи од родовите Exophiala, Fusarium и Malassezia, кои понекогаш можат да предизвикаат инфекции.
Легионела и ризикот од болести
Во лабораториски истражувања, биофилмот достигнува максимум околу четири недели редовна употреба на тушот, а потоа може повторно да се зголеми по период на застој. За повеќето луѓе ризикот од инфекција е низок, освен ако не се клинички ранливи.
Материјалот и дизајнот имаат значење
Материјалот од кој е изработен тушот и цевката влијае на бројот и видот на бактериите. PVC-P цевките, на пример, имаат повеќе бактерии отколку PE-Xc цевките, бидејќи ослободуваат повеќе јаглерод и создаваат површина погодна за биофилм.
Дизајни кои создаваат застој на вода или повеќе комори, како и режимите на маглови (mist), можат да го зголемат бројот на аеросоли кои се вдишуваат.
Едноставни навики за намалување на ризикот
- Вклучи го тушот 60–90 секунди пред да се ставиш под него, за да се исфрлат бактериите.
- Чувај ја водата во резервоар на 60°C и користи термостатски вентил за прилагодување на температурата. Не се туширај над 48°C за да избегнеш изгореници.
- Чистете го тушот со лимон и сода бикарбона.
- Вентилацијата и сушењето на бањата по туширањето може да ја намалат количината на бактерии во воздухот.
Твојот туш не е „валкан“, туку екосистем полн со микроорганизми. Тие ќе бидат таму секогаш кога ќе го вклучиш тушот, па подобро е да се научиш како да живееш со нив, отколку да се обидуваш целосно да ги отстраниш.
Извор: BBC