Машината за садови секојдневно ни штеди време, но често забораваме дека и таа бара редовно одржување. Ако при отворање на вратата се шири непријатен мирис, најчеста причина се наслаги од храна, маснотии и бактерии кои се задржуваат во филтерот, гумите и цревата. Топлата и влажна средина создава идеални услови за развој на мувла – и мирисот може да се пренесе дури и на чистите садови.
Наместо скапи препарати кои само го прикриваат проблемот, решението е едноставно и природно: бел оцет. Тоа ги разградува маснотиите, го отстранува каменецот, ги елиминира бактериите и го неутрализира мирисот.
Во празна машина ставете огноотпорна чинија со две шолји бел оцет на долната решетка. Вклучете краток циклус на миење. За време на првото плакнење, оцетот рамномерно се распрскува низ внатрешноста и ги раствора наслагите. По циклусот, машината е чиста, освежена и без мириси.
За да спречите повторна појава на мириси, повремено исчистете го филтерот, гумите околу вратата и прскалките. Овие делови често задржуваат нечистотии кои не се видливи голим око. Еднаш месечно повторете го третманот со оцет а по секое перење оставете ја вратата малку отворена за внатрешноста да се исуши.
Со ова ќе го продолжите векот на апаратот и ќе обезбедите секое следно миење да биде беспрекорно чисто и свежо.
