Мали трикови за вкус на замрзнатата домашна пица како од пицерија

Замрзнатата пица често е решение кога немаме време, идеи или енергија да готвиме. Таа е таму – во замрзнувачот, подготвена да нè спаси во моментите кога фрижидерот е празен, а гладта не трпи одложување.

Но сите знаеме што добиваме кога ќе ја извадиме од пакувањето, ја ставиме во рерна и ја испечеме според упатството: бледа боја, гумено тесто, сирење што едвај се растопило и сос што речиси не се чувствува.

И покрај тоа, замрзнатата пица има потенцијал – потребни се само неколку мали интервенции за од просечно индустриско јадење да стане нешто што ќе го изедете со вистинско задоволство.

Првиот чекор: Заборавете ги упатствата на пакувањето

Најголемата грешка што повеќето ја правиме е што ја ставаме пицата во ладна рерна и ја печеме точно онолку колку што пишува на кутијата. Производителот така си го осигурува производот, но тоа не значи дека вие ќе добиете најдобар можен резултат.

Наместо тоа, направете го следново:

  • Извадете ја пицата од замрзнувач и оставете ја да отстои 10-15 минути на собна температура, додека се загрева рерната. Ова овозможува тестото да се испече порамномерно.
  • Загрејте ја рерната на максимална температура (250–270°C) и ставете ја пицата на долната решетка – не на тава, туку директно на метална решетка или камен за пица, ако го имате. Така дното ќе биде крцкаво, а не влажно.
  • Ако имате малку повеќе време: печете го само тестото 3-4 минути, извадете ја пицата, додајте ги состојките, и потоа довршете го печењето. Резултатот ќе ве изненади.

Подобрете ја со мали, но клучни додатоци

Повеќето замрзнати пици изгледаат скромно: тенок слој сирење, неколку парчиња суво месо, и малку сос што не се чувствува. Не мора да ја претрупате, туку изберете 2-3 внимателно одбрани додатоци што ќе го зајакнат вкусот.

Пред печење, можете да додадете:

  • Парчиња вистинско сирење – свежа моцарела, рендан пармезан, па дури и парче бри
  • Некое квалитетно месо – панчета, кулен, мортадела или фует
  • Свеж зеленчук – чери домати, шампињони, црвен кромид, пиперки
  • Малку маслиново масло или балсамико оцет по рабовите

По печење, додадете свежина и контраст:

  • Рукола, рикола или босилек
  • Чили масло, неколку капки лимон, па дури и мед – да, сладоста оди одлично со соленото
  • Лажица свежо сирење или кугла бурата

Клучот е во рамнотежата – не сакаме да ја натежнеме пицата, туку да ѝ дадеме живот.

И што да избегнувате?

Неколку едноставни правила:

  • Не ја печете на хартијата што доаѓа со пакувањето – таа го спречува тестото да стане крцкаво.
  • Избегнувајте рендано сирење од кесичка – честопати содржи скроб што го спречува правилното топење.
  • Исто така, не ја препечувајте – замрзнатото тесто брзо изгорува, а рабовите стануваат горчливи.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни