Но сите знаеме што добиваме кога ќе ја извадиме од пакувањето, ја ставиме во рерна и ја испечеме според упатството: бледа боја, гумено тесто, сирење што едвај се растопило и сос што речиси не се чувствува.
И покрај тоа, замрзнатата пица има потенцијал – потребни се само неколку мали интервенции за од просечно индустриско јадење да стане нешто што ќе го изедете со вистинско задоволство.
Првиот чекор: Заборавете ги упатствата на пакувањето
Најголемата грешка што повеќето ја правиме е што ја ставаме пицата во ладна рерна и ја печеме точно онолку колку што пишува на кутијата. Производителот така си го осигурува производот, но тоа не значи дека вие ќе добиете најдобар можен резултат.
Наместо тоа, направете го следново:
- Извадете ја пицата од замрзнувач и оставете ја да отстои 10-15 минути на собна температура, додека се загрева рерната. Ова овозможува тестото да се испече порамномерно.
- Загрејте ја рерната на максимална температура (250–270°C) и ставете ја пицата на долната решетка – не на тава, туку директно на метална решетка или камен за пица, ако го имате. Така дното ќе биде крцкаво, а не влажно.
- Ако имате малку повеќе време: печете го само тестото 3-4 минути, извадете ја пицата, додајте ги состојките, и потоа довршете го печењето. Резултатот ќе ве изненади.
Подобрете ја со мали, но клучни додатоци
Повеќето замрзнати пици изгледаат скромно: тенок слој сирење, неколку парчиња суво месо, и малку сос што не се чувствува. Не мора да ја претрупате, туку изберете 2-3 внимателно одбрани додатоци што ќе го зајакнат вкусот.
Пред печење, можете да додадете:
- Парчиња вистинско сирење – свежа моцарела, рендан пармезан, па дури и парче бри
- Некое квалитетно месо – панчета, кулен, мортадела или фует
- Свеж зеленчук – чери домати, шампињони, црвен кромид, пиперки
- Малку маслиново масло или балсамико оцет по рабовите
По печење, додадете свежина и контраст:
- Рукола, рикола или босилек
- Чили масло, неколку капки лимон, па дури и мед – да, сладоста оди одлично со соленото
- Лажица свежо сирење или кугла бурата
Клучот е во рамнотежата – не сакаме да ја натежнеме пицата, туку да ѝ дадеме живот.
И што да избегнувате?
Неколку едноставни правила:
- Не ја печете на хартијата што доаѓа со пакувањето – таа го спречува тестото да стане крцкаво.
- Избегнувајте рендано сирење од кесичка – честопати содржи скроб што го спречува правилното топење.
- Исто така, не ја препечувајте – замрзнатото тесто брзо изгорува, а рабовите стануваат горчливи.
Извор: Index.hr