Со почетокот на зимата и постудените денови, важно е да си обезбедите што повеќе удобност, а тоа вклучува и консумирање здрави намирници кои се совршени за зимските месеци. Нутриционистите за Health Shots набројале неколку намирници кои ќе ви помогнат да останете здрави, полни со енергија и во добро расположени за време на зимата:
Морков: Богат со бета-каротин, кој телото го претвора во витамин А, морковот помага во одржување на имунолошкиот систем и здраво зрение. Исто така, неговата содржина на влакна ја поддржува здравата пробава.
Сладок компир: Богат со влакна и антиоксиданти, вклучувајќи бета-каротин и витамин Ц, сладкиот компир го засилува имунитетот, се бори против воспаленија и е одличен извор на витамин А.
Ротквица: Со висок содржина на витамин Ц, ротквицата го засилува имунитетот за време на студените месеци, дава свежа хрскавост на салатите и го подобрува варењето.
Тиква: Позната по својата богатост со витамини А и Ц, тиквата е одлична во супи и комбинации кои даваат чувство на удобност и топлина. Позитивно делува на имунитетот, здравјето на кожата и варењето.
Спанаќ: Полн со железо, калциум и витамини А и Ц, спанаќот помага во борбата против замор и ги одржува коските силни. Совршен е за супи, салати или како здрав прилог.
Карфиол: Богат со антиоксиданти и влакна, карфиолот го засилува имунолошкиот систем и го поддржува варењето. Може да се пече, пасира или додава во супи.
Грашок: Свежиот грашок е богат со влакна, протеини и витамини, помага во одржување на енергијата за време на зимските месеци и го регулира нивото на шеќер во крвта.
Пасул: Нискокалоричен, богат со витамини А, Ц и К, пасулот со висок процент на влакна помага во контрола на нивото на холестерол и го промовира здравјето на срцето.
Кисела зелка: Популарно зимско зеленчук, богат со влакна и витамин Ц, кој помага во борбата против настинка. Извор е на антиоксиданси и може да се додава во салати, варенија или да се подготви како прилог.