Без разлика дали станува збор за сендвичи за пат или остатоци, ние обично користиме алуминиумска фолија за пакување. Сепак, лекарите предупредуваат дека ова е огромна грешка, па дури и ризикуваме инфекција и труење со храна.
Кога имаме остатоци од храна по ручек или вечера, ја завиткуваме во фолија без размислување и ја ставаме во фрижидер, а тоа може да предизвика големи проблеми.

„Алуминиумската фолија не може да создаде 100 проценти херметички затворен простор, како што е случајот со пластичните садови или кесите за замрзнување кои имаат посебен „печат“. Таа спречува кислородот да стигне до храната“, вели д-р Закарија Картрајт.
Затоа завиткувањето на остатоците од храна во алуминиумска фолија може да го зголеми ризикот од труење со храна.
shutterstock.comГолема грешка што ја прават многу луѓе
„Многу е важно да се користат херметички затворени садови за складирање храна, во спротивно, може да се појави опасно труење со храна. Најголемиот проблем се јавува ако не сте ги складирале остатоците правилно, а потоа ги загреале“, тврди професорката Примроуз Фристон.
Таа, исто така, забележува дека стандардната температура на фрижидерот од 3 до 5 степени Целзиусови не е доволна за да се спречи растот на сите опасни микроби, поради што замрзнувањето на храната често е подобра опција.