Леќата потекнува од Југозападна Азија и се смета за една од најстарите култивирани мешунки во светот. Достапен е во различни видови, кои се разликуваат по боја, големина и методи на обработка, а исто така е клучна компонента на вегетаријанската и растителна исхрана.
Видови леќи
Разликуваме неколку сорти на оваа мешунка, од кои секоја има уникатни својства и кулинарска употреба:
Кафеава и зелена леќа: Популарни ширум светот, тие ја задржуваат својата форма за време на готвењето.
Црвена леќа: Обично поделена и со изразен земјен вкус; се користи во индиската кујна.
Црна (белуга) леќа: Има и земјен вкус. Благодарение на црната боја, која останува стабилна и по готвењето, се користи и за правење атрактивен црн намаз, како прилог, за приготвување чорби, за гратинирање јадења и како гарнир.
Жолта леќа: Обично црвена внатре и често се користи во јужноазиската кујна.
Нутритивен состав
Леќата се смета за функционална храна поради високата хранлива вредност. Една шолја (околу 200 грама) варена леќа содржи:
230 калории
39,9 грама јаглени хидрати
17,9 грама протеини
15,6 грама влакна
есенцијални микронутриенти како фолна киселина, железо, магнезиум, калиум и цинк
Оваа мешунка е богат извор на полифеноли, кои се поврзани со спречување на дегенеративни болести. Исто така, значително придонесува за внесување на диетални влакна, подобрување на варењето и метаболичките функции.
Здравствени придобивки од леќата
Поддржува здраво варење
Леќата содржи растворливи и нерастворливи влакна, кои го помагаат варењето и го поттикнуваат редовното празнење на дебелото црево. Високиот внес на влакна е поврзан со намален ризик од запек, а студиите покажуваат дека влакната од храна како мешунките можат да помогнат во подобрување на работата на срцето, метаболизмот и имунолошкиот систем покрај варењето.
Заштита на здравјето на срцето
Високата содржина на влакна и полифенол во леќата придонесува за намалување на нивото на холестерол и го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести. Истражувањата покажуваат дека консумирањето леќа поволно влијае на крвниот притисок и липидниот профил.

Регулација на шеќер во крвта
Истражувањата покажуваат дека високите нивоа на растворливи влакна во мешунките ја задржуваат гликозата од јаглехидратите и го забавуваат варењето. Со други зборови, тоа значи дека тие можат да помогнат во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта. Побавното варење спречува ненадејни скокови на гликоза, што е особено корисно за луѓето со дијабетес или отпорност на инсулин.
Регулирање на тежината
Леќата е нискокалорична, но богата со гореспоменатите влакна и протеини, кои го зголемуваат чувството на ситост и го намалуваат вкупниот внес на калории. Ова го потврдува истражувањето објавено во Advances in Nutrition, кое сугерира дека консумирањето мешунки е поврзано со помал ризик од дебелина.
Поддршка на имунолошкиот систем
Леќата обезбедува клучни минерали како што се железо, цинк и селен, кои играат важна улога во функционирањето на имунолошкиот систем. Исто така, неговите пребиотски влакна го поддржуваат здравјето на цревата, што дополнително го зајакнува имунолошкиот одговор.