Култната скопска кафеана „Кај Жабар“ прослави 40 години постоење

Кафеаната „Жабар“, сместена во срцето на Скопје, е место кое со години привлекува љубители на добрата храна и уникатната атмосфера. Основана во 1984 година од Илија Саздов, поранешен месар, оваа кафеана носи со себе наследство кое датира уште од 1972 година, кога Илија првпат го создаде рецептот за своето меленото месо. Овој рецепт е основа на популарните ќебапчиња и плескавици „А ла Жабар“, кои денес се сметаат за вистинска гастрономска икона на Скопје.

Како што објаснува Самуил Саздов, синот на Илија и еден од сопствениците на кафеаната, успешниот рецепт за ќебапчиња не е само случајно создаден. Тој е резултат на многу години работа и прецизно усовршување. „Мојот татко по професија бил месар и за прв пат го смислил рецептот во неговата месара. Откако се отвори кафеаната, тој го стави на менито, и до денес го продаваме истото ќебапче“, вели Самуил.

Кафеаната „Кај Жабар“ не е само позната по храната, туку и по својата уникатна атмосфера и традиција на гостопримство. „Секако дека има разлика помеѓу културата за одење во кафеана тогаш и сега“, додава Самуил, објаснувајќи како еволуцијата на општеството влијаела на начинот на кој луѓето се собираат и уживаат во храната.

Името „Жабар“ доаѓа од интересна анегдота од детството на Илија. „Кога мојот татко бил млад, играл нешто со вода, а мојата покојна баба извикала ‘жабо една’. Сите тие работи ги спомнувале, и така настанала легендата за Жабар“, открива Самуил. Овој прекар сега е неизбежен дел од идентитетот на кафеаната и служи како мост помеѓу минатото и сегашноста.

Како доказ за квалитетот на храната, „Жабар“ продолжува да привлекува гости, кои се враќаат повторно за да ги пробаат добропознатите специјалитети. Кафеаната е позната и по својата пријатна атмосфера и традиционален декор, што создава уникатно искуство за посетителите.

Со својата историја и посветеност на квалитетот, „Жабар“ не само што е кафеана, туку и дел од културното наследство на Скопје. Неговите ќебапчиња и плескавици, подготвени по традиционалниот рецепт, продолжуваат да ја зачувуваат и пренесуваат љубовта кон македонската кујна на новите генерации.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни