Кујнска крпа префрлена преку чешмата може да создаде инфекции опасни по здравјето

Никогаш не ставајте кујнска крпа преку чешмата, бидејќи може да создаде плодна почва за инфекции кои се опасни по здравјето

Иако изгледа безопасно, начинот на кој ги сушите кујнските крпи може да има големо влијание врз хигиената на вашиот дом.

По миењето, многумина едноставно влажната кујнска крпа, за да ја исушат што побрзо ја ставаат преку чешмата. Иако ваквиот начин на сушење на крпата изгледа како најпрактично решение, експертите предупредуваат дека оваа навика може да претставува сериозен хигиенски проблем.

Влажноста и топлината заробени во ткаенината создаваат идеална средина за раст на бактерии, вируси и габи. Таквата крпа може да стане извор на микроорганизми кои се пренесуваат на рацете, садовите и работните површини, па дури и во воздухот.

Најчестите грешки при сушење крпи

Преку чешмата – Иако ова е вообичаен метод, бактериите од влажна крпа лесно можат да стигнат до чешмата, нејзиниот аератор и рачките. Следниот пат кога ќе ја пуштите водата, тие микроорганизми може да завршат на вашите раце или во водата што ја користите.

На радијаторот – Топлината го забрзува сушењето, но и ширењето на микроорганизмите во воздухот. Пареата што се крева од крпата може да содржи бактерии и алергени, што е особено ризично за луѓе со респираторни проблеми.

На работната површина или на кука – Ако крпата не е распослана, туку превиткана, влагата се задржува во влакната. Таквата средина е совршена за раст на бактерии и мувла.

Како правилно да се исушат кујнските крпи

За да се спречи ширењето на микроорганизми, најважно е да се овозможи добра циркулација на воздухот.

-Темелно исцедете ја крпата пред да ја оставите да се исуши – колку помалку влага остане, толку побрзо и похигиенски ќе се исуши.
-Раширете ја, не ја виткајте. На овој начин, влагата испарува побрзо и го спречува развојот на бактерии.
-Изберете место со проток на воздух, како што е машина за сушење алишта, држач во близина на прозорец или закачалка каде што крпата може слободно да виси.

Колку често да се менуваат и перат кујнските крпи

Експертите од Универзитетот Нидерајн советуваат дека кујнските крпи треба да се менуваат секој ден. Особено, тие треба веднаш да се заменат ако биле во контакт со сурово месо, живина или почва. Ако се користат само за сушење садови или чаши, може да потрае малку подолго.

За целосно отстранување на микроорганизмите, се препорачува перење во машина на температура од најмалку 60 степени, со детергент што содржи белило – бидејќи дополнително го намалува присуството на бактерии и вируси.

Иако изгледа безопасно, начинот на кој ги сушите кујнските крпи може да има големо влијание врз хигиената на вашиот дом. Наместо чешми и радијатори, изберете проветрени места и редовно менувајте ги крпите – тоа е едноставен, но ефикасен чекор кон почиста и поздрава кујна.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни