Кујнските крпи содржат повеќе бактерии отколку што мислите: Научете како правилно да ги миете и одржувате

Тие не се обични алишта и бараат „различен третман“

На прв поглед изгледаат безопасно, но крпите се занемарени, како поради нивната ексклузивна „домашна“ употреба и за бришење чисти садови, така и поради тоа што малкумина знаат како правилно да ги перат.

Секојдневно се користат за бришење раце, работни површини, садови, па дури и остатоци од храна и затоа бараат посебна грижа кога станува збор за миење.

Перете ги исклучиво на 90 степени

За разлика од другите алишта, кујнските крпи мора да се перат на највисока температура – 90°C, за да се отстранат сите бактерии кои се акумулираат во ткаенината. Пониската температура не гарантира дезинфекција, а со тоа и безбедност во кујната. Ако сакате навистина чисти крпи, високата топлина е единственото решение.

Не користете омекнувач

Можеби мириса убаво, но омекнувачот не е безбеден за ткаенини кои доаѓаат во контакт со храна. Остава филм на ткаенината, кој може да пренесе хемикалии на работните површини или садовите. Најдобро е да ги перете крпите без омекнувач, користејќи помала количина детергент – онолку колку што е потребно за да бидат чисти, без остатоци.

Исушете ги крпите пред да ги ставите во корпата за алишта

Никогаш не оставајте влажни крпи на куп. Не заборавајте да ги исушите на воздух пред да ги ставите во алиштата. Влажната средина го фаворизира развојот на мувла и непријатни мириси, а влажната крпа во затворена корпа брзо станува почва за микроорганизми.

Прекумерната употреба на детергенти може да биде контрапродуктивна. Користете минимална количина детергент, без адитиви, за да избегнете преостанати хемикалии кои се заглавуваат во влакната на ткаенината. Ја заштитува и кожата на рацете и го продолжува животниот век на крпата.

Заборавете на лошите навики и почнете да ги миете правилно: на 90 степени, без омекнувач, со што помалку хемикалии. Само така ќе бидете сигурни дека вашата кујна навистина блеска, не само однадвор, туку и според хигиенските стандарди.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни