Мозокот е еден од најважните органи во телото, па затоа е неопходно да направиме сè што можеме за да се грижиме за неговото здравје. Како што пренесува HealthDigest, мозокот може да остане здрав со доволно спиење, физичка активност, социјализација и ментално стимулирање како пример преку решавање на загатки или читање.
Меѓутоа, исхраната има важна улога во одржувањето на здравјето на мозокот, особено внесувањето на намирници богати со омега-3 масни киселини. Диететичарката Меги Мун открива дека постои извонреден извор на протеини кој е корисен за здравјето на мозокот, а тоа се сардини.
„Сардини се одличен извор на омега-3 масни киселини, вид на масти кои мозокот ги преферира и кои се клучни за неговото здраво функционирање, од когниција до емоционално здравје“, истакнува Мун, додавајќи: „Омега-3 масните киселини ги чистат комуникациските канали во мозокот. Порција од 85 грама конзервирани сардини содржи 837 милиграма омега-3 масни киселини кои го поддржуваат здравјето на мозокот, како и 21 грам протеини кои му помагаат на мозокот да произведува невротрансмитери.“
Сардини можат да го забават старењето на мозокот
Како што старееме, менталните функции можат да се променат, бидејќи некои делови од мозокот се намалуваат. Комуникациските патишта во мозокот исто така можат да станат помалку ефикасни поради намален проток на крв и зголемена воспалителност. Омега-3 масни киселини од сардини и други морски плодови можат да ја намалат воспалителноста во мозокот, пишува HealthDigest.
„Тие им помагаат на мозочните клетки да произведуваат анти-воспалителни соединенија кои ги чистат и поправат оштетувањата предизвикани од секојдневната потрошувачка, загадување, болести или други стресори“, објаснува диететичарката.
Таа додава дека 325 милиграма калциум од сардини поттикнуваат невроните во мозокот да ослободуваат невротрансмитери, додека железото помага во снабдувањето на мозокот со кислород.
„Консумирањето на морски плодови, како што се сардини, најмалку еднаш неделно се препорачува во рамките на диететскиот образец MIND, кој според истражувањата може да го забави старењето на мозокот до 7,5 години и да го намали ризикот од Алцхајмерова болест за дури 53 отсто“, додава таа.