Кората од лубеница никако не ја фрлајте – еве како може да се искористи

Најголем дел од нас без размислување ја фрла кората од лубеницата веднаш откако ќе го изедеме сочниот црвен дел. Но, токму тој „бел“ дел, што обично завршува во ѓубре, крие многу повеќе потенцијал отколку што мислите.

Белиот дел не е отпад – може да се јаде!

Тоа бело, крцкаво слојче меѓу зелената кора и црвеното месо на лубеницата всушност се јаде, полно е со вода, растителни влакна и има многу малку природни шеќери. Со текстура потсетува на краставица или тиквичка, а неутралниот вкус го прави идеален и за солени и за благи јадења.

Идеи за искористување на кората од лубеница:

1. Кисел прилог во стил на туршија
Исечете ја кората на стапчиња, излупете го тврдото зелено и оставете го само белиот дел. Ставете го во тегла со оцет, шеќер, зрна бибер и каранфилче. По неколку дена ќе добиете освежителен прилог што одлично оди со скара или сендвичи.

2. Брз „stir-fry“ во тава
Во тава пропржете тенко исечена кора со ѓумбир, лук, соја сос и сусамово масло. Ќе ве изненади вкусот – крцкав, благо-сладок и лесен, сличен на азиски тиквички.

3. Во смути или сок
Ако имате моќен блендер, додадете го белиот дел во смути со диња, лимета и нане. Ќе му даде волумен и свежина без да го смени вкусот.

4. Во колачи или мафини
Како што користите тиквички, така може да ја искористите и кората од лубеница. Само изрендајте ја и додадете ја во тесто за бисквит или мафини – ќе му даде сочност и блага слаткост.

5. Сладок сируп
Варете ја кората со вода, шеќер и лимон – добиениот сируп може да се додава во коктели, минерална вода или да се прелие врз сладолед.

6. Освежителна салата
Изрендајте го белиот дел, додадете лимон, маслиново масло, бибер и сечкан магдонос. Ќе добиете лесна летна салата, слична на салата од целер или краставица.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни