Колку шеќер треба да се јаде дневно: Зошто е важно да внимавате

Премногу додаден шеќер е поврзан со состојби како што се дијабетес тип 2, срцеви заболувања и кариес

Шеќерот може да биде вкусен и брз извор на енергија. Сепак, многу луѓе сè повеќе внимават на тоа што јадат, вклучувајќи го и тоа колку шеќер е премногу.

Популарните диети зборуваат за предностите на исфрлање на шеќерот и јаглените хидрати, но не сите шеќери се исти. Многу намирници содржат природни шеќери. На пример, овошјето содржи фруктоза, а млечните производи лактоза. Додадените шеќери се додаваат во храната или за време на обработката или додека ја подготвувате – како што е додавањето мед во житарици.

Премногу додаден шеќер е поврзан со состојби како што се дијабетес тип 2, срцеви заболувања и кариес, но тоа не значи дека треба да го избегнувате шеќерот целосно. Сепак, важно е да внимавате на неговиот внес и која храна може да содржи неочекуван шеќер.

Не постојат посебни препораки за количината на природен шеќер што треба да го јадете, но постојат упатства за додадените шеќери. Според студиите објавени на порталот Health, Американците во просек добиваат 13% од калориите од додаден шеќер, што е повеќе од актуелните препораки. Препораките за исхрана на Американците советуваат возрасните да го ограничат внесувањето шеќер на најмногу 10% од вкупниот калориски внес.

За референца, ако внесувате 2.000 калории дневно, упатствата препорачуваат да го ограничите внесот на додаден шеќер на 12 лажички (50 грама) дневно. Американското здружение за срце (AHA) има посамобилни препораки. Тие предлагаат возрасните да го ограничат внесувањето шеќер на најмногу 6% од вкупните дневни калории, што е 6-9 лажички или околу 30 грама шеќер за исхрана од 2.000 калории.

Препораките се помали за деца. Според Американската академија за педијатрија, бебињата помлади од две години не треба да консумираат никакви додадени шеќери, а тинејџерите и децата постари од две години не треба да консумираат повеќе од 6 лажички (25 грама) дневно.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни