Колку шеќер смееме да јадеме во лето? Еве што велат нутриционистите

Летото е полно со слатки искушенија – од топки сладолед на плажа, до освежителни овошни колачи и ладни сокови што не мамат од фрижидерот. Но, колку шеќер е премногу во овие жешки денови?

Шеќер и високи температури – непријателска комбинација

Високите температури веќе го оптоваруваат организмот. Доколку внесеме и големи количини шеќер, ризикуваме:

  • Дехидратација – шеќерот го забрзува губењето на течности.
  • Осцилации на шеќер во крвта – што предизвикуваат умор и раздразливост.
  • Зголемен апетит – и уште поголема желба за слатко.

Според нутриционистите, возрасните треба да внесуваат најмногу 25 грама додаден шеќер дневно (околу една полна лажица), а децата уште помалку.

Каде се крие шеќерот во лето?

Често не сме свесни дека шеќерот не се наоѓа само во колачи и чоколади. Еве неколку „летни виновници“:

  • Газирани пијалаци (1 конзерва) – до 35 г шеќер
  • Сладолед (2 топки) – 20-25 г
  • Овошен јогурт – 15-20 г
  • Ладно кафе со додатоци – преку 30 г

Дали треба целосно да ги избегнеме слатките?

Не мора. Летото е одличен период за поздрави десерти:

  • Свежо сезонско овошје – лубеница, праски, боровинки, смокви.
  • Домашни ладни десерти – замрзнат јогурт со овошје, чиа пудинг, ладен чај без шеќер.
  • Црно чоколадо – во мали количини за задоволување на желбата за слатко.

Балансот е клучен

Нема потреба од строги забрани – важно е да бидеме свесни што консумираме и да не користиме слатки за да се избориме со жештината или досадата. Наместо тоа, пијте многу вода, движете се и кога посакувате нешто слатко – одберете паметно.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни