Најскапото сирење во светот – Србија
Патувањето започнува во српските мочуришта Засавица, каде што се произведува легендарното Пуле, направено од млеко на загрозени балкански магарици. Создадено од еден единствен мајстор, ова сирење достигнува цена и до 1.000 евра за килограм. Освен што може да се дегустира, посетителите можат да пробаат и козметика и ликери од магарешко млеко, како и традиционални српски специјалитети.
Алпски вкусови во Албанија и Италија
Во Проклетије во Албанија, локалните семејства подготвуваат ѓизë, сирење слично на рикота, често чувано во глинени садови со масло и билки. Во јужна Италија, пак, реткото Caciocavallo Podolico се прави од млеко на полудиви подолички крави и зрее врзано со јажиња што висат од греди во планински штали.
Необични вкусови од Швајцарија и Германија
Во Швајцарија, авантуристите можат да вкусат цигер, античко суруткино сирење со син фенугрек, познато по својата зеленикава боја и пикантен вкус. Во Германија, пак, селото Вирквиц е единственото место каде што се произведува милбенказе – сирење кое зрее со живи грини што му даваат остар и горчлив шмек.
Пиринејски завршеток во Шпанија
Последната станица е во Каталонските Пиринеи во Шпанија, каде што се прави ургелија, единственото сирење со Заштитено Потекло од Каталонија. Со својот маслен, јаткаст и благо солен вкус, ургелија ја претставува вековната млечна традиција на регионот.
Повеќе од сирење
Покрај дегустациите, патувањето нуди и авантури: планинарење по патеката Валбона-Тет во Албанија, возење со гондола во швајцарскиот Гринделвалд или истражување на подземните пивници во Германија. Гостите можат да престојуваат во рурални гостилници, фарми и агротуризми, што го збогатува искуството со автентична култура и гастрономија.
Од магарешко млеко до сирење со грини – оваа тајна европска патека на сирења ја открива упорноста, традицијата и вкусот на локалните заедници, резервирани за оние кои се подготвени да тргнат на навистина необично гурманско патување.
Извор: Euronews