Функцијата на црниот дроб вклучува чистење на телото од токсини, производство на важни протеини и метаболизирање на мастите, меѓу другото. Сепак, нашиот начин на живот, вклучувајќи ја исхраната и консумирањето алкохол, може значително да влијае на здравјето на црниот дроб.
Експертите предупредуваат на важноста да се разбере како алкохолот и исхраната можат да влијаат на функцијата на црниот дроб, имајќи предвид дека претерувањето со него може да доведе до сериозни здравствени проблеми.
Кога станува збор за консумирање алкохол, често се поставува прашањето – колку алкохолот е безбеден за здравјето на црниот дроб? Не постои едноставен одговор на ова прашање, бидејќи здравјето на црниот дроб може да варира од личност до личност, а многу фактори, како што се генетската предиспозиција и други здравствени проблеми, играат важна улога.
Според проф. д-р Тајана Филипец Канижај, специјалист по интерна медицина и гастроентерологија od Hrvatska, всушност не знаеме кој од нас има здрав црн дроб и кој можеби има покачени ензими, т.е. воспалителна активност.
Ако претпоставиме дека некој е сосема здрав, тогаш се смета дека е дозволено да се пие 1 dl, чаша вино дневно, до 3 dl пиво дневно, што е 14 g алкохол или 0,5 ml алкохол. Но, ако имаме други фактори на ризик – дебелина, дијабетес, вирусен хепатитис или некои метаболички состојби кои ги наследуваме, тогаш не постои безбедна количина на алкохол, вели докторката.
Покрај алкохолот, исхраната игра клучна улога во одржувањето на здравјето на црниот дроб. Навиките во исхраната кои вклучуваат консумирање здрави масти, влакна и антиоксиданси можат да помогнат во зачувување на неговата функција.
Нутриционистката Ивона Бродиќ нагласи дека „она што ни треба се сложени јаглехидрати, потребни ни се многу овошје и зеленчук, всушност исхраната треба да биде разновидна“. Таа препорачува конзумирање на цедени сокови, како сок од портокал, кој може да помогне во разградувањето на мастите во црниот дроб, како и здрави масти како што се оние од авокадо, јаткасти плодови, маслиново масло и риба, кои исто така го поддржуваат здравјето на црниот дроб. Сепак, таа нагласува дека умереноста е клучот.
„Во сето ова треба да има умереност. Со сè што ќе претераме му наштетуваме на самиот црн дроб“, рече таа.