Грижа за себе преку исхрана и вежбање е најдобар начин да успешно избегнете болест и да го поддржите имунолошкото здравје. Секако, консумирањето одредени видови храна не гарантира дека нема да се разболите од настинка или грип, но ризикот е намален.
Здрава, избалансирана исхрана богата со витамини, минерали и антиоксиданти помага да се одржи силен имунолошки систем. Целта е да се снабдејува телото со потребните хранливи материи за да остане здраво, да спречи болести и да функционира на најдобар можен начин, пишува „Eating Well“.
Дитетициарка Сара Шлихтер истакнува дека „одредени хранливи материи активираат имунолошки функции и процеси во телото, правејќи ги поефикасни“.
На пример, витамин Ц го стимулира создавањето на антитела за борба против болести, додека витамин А ги одржува ткивата и кожата здрави, обезбедувајќи заштита од инфекции.
„Исхраната богата со хранливи материи кои го поддржуваат имунитетот овозможува на телото да се справи со секојдневните стресови и потенцијалните инфекции“.
Дитетициаркиот тим издвои шест најдобри производи кои можете да ги јадете за да го поддржите и зајакнете имунитетот.
Цитрусно овошје
Цитрусни плодови, како портокали, лимони и грејпфрути, се одличен извор на витамин Ц, антиоксиданс кој ја поддржува продукцијата на имунски клетки и ги штити клетките од оксидативен стрес.„Витаминот Ц е клучен за имунолошката функција, особено за продукцијата и одржувањето на имунски клетки како што се лимфоцитите и фагоцитите“, велат нутриционистите.
Тие додаваат дека цитрусите содржат „флавоноиди кои делуваат како антиоксиданси и помагаат во борбата против оштетувања предизвикани од слободни радикали“.
Јогурт
Јогуртот е богат со пробиотици, корисни бактерии кои ја поддржуваат здравјето на цревата. Бидејќи 70 до 80 проценти од имунските клетки се наоѓаат во цревата, одржувањето на здрав микробиом е клучно за имунолошката функција.
„Пробиотиците во јогуртот ја зголемуваат разновидноста на ‘добрите’ бактерии во вашите црева, создавајќи посилна одбрана од патогени“, истакнуваат нутриционистите.
За максимална поддршка на имунитетот, таа препорачува да изберете јогурт со ознака „живи и активни култури“ и да консумирате обични, не засладени сорти.
Лук
Луот е познат по своите антимикробни и антиинфламаторни својства. Содржи алицин, соединение на сулфур кое, според истражувањата, може да ја поддржи работата на имунитетот.
Бест објаснува дека чеснокот „содржи соединенија како алицин кои можат да го намалат интензитетот и траењето на болеста. Тој исто така поддржува природните процеси на детоксикација во телото, што индиректно го зајакнува имунитетот“.
Сладок компир
Сладок компир е богат со бета-каротен, претходник на витамин А кој е неопходен за правилно функционирање на имунолошкиот систем.
„Витаминот А ги одржува ткивата и кожата здрави, што е клучна бариера против инфекции. Сладок компир од средна големина нуди повеќе од препорачаната дневна вредност на витамин А, заедно со влакна, калиум и витамин Ц, што го прави хранлив избор за поддршка на имунитетот.“
Зелено лиснато поврќе
Зелено лиснато поврќе, како спанаќ, кељ и блитва, е вистинско богатство на хранливи материи бидејќи содржи витамини А, Ц и Е кои го поддржуваат здравјето на имунитетот, пренесува Index.hr.
Бест тврди дека „зелено лиснато поврќе содржи фолат, хранлива материја која го поддржува производството на клетки, вклучувајќи ги и имунските клетки, и го одржува имунолошкиот систем силен. Антиоксидансите во лиснатото зеленило ги штитат клетките од оксидативен стрес, додека витамин А промовира здрава кожа, првата линија на одбрана против патогени“.
Бадеми
Бадемите се богати со витамин Е, антиоксиданс кој ја поддржува имунолошката функција, штитејќи ги клеточните мембрани од оксидативен стрес.
„Витаминот Е не добива исто толку внимание како витамин Ц, но е клучен за заштита на имунските клетки од оштетување“, вели Шлихтер. Овие ореви исто така содржат здрави масти кои го подобруваат впорбирањето на витамини растворливи во масти, вклучувајќи витамини А и Е.