Кои сирења се најздрави? Експертите откриваат дека тајната е во умереноста

Сирењето е една од најомилените, но и најконтроверзните намирници. Богато е со протеини, калциум и здрави масти, но многумина го избегнуваат поради содржината на масти и сол.

Сепак, нутриционистите се согласуваат: сирењето може да биде исклучително здраво – ако се избира внимателно и се консумира умерено.

Домашното кравјо сирење – едноставен и хранлив избор

Свежото кравјо сирење се смета за најздравата форма на сирење што може да се јаде речиси секојдневно. Лесно се вари, има малку масти, а многу белковини, и е соодветно и за лица кои потешко поднесуваат млечни производи.
Предноста на домашното сирење е тоа што е минимално обработено и не содржи адитиви, конзерванси или вишок сол. Богато е со казеин, протеин што се вари побавно и дава подолготрајно чувство на ситост, како и со калциум, неопходен за здрави коски и заби.
Најдобро е да се јаде со зеленчук, овесни снегулки или како ужина со малку маслиново масло и свежи зачини.

Фета, моцарела, рикота и козјо сирење – здрав избор во умерени количини

Фета сирењето, особено оригиналното грчко од овчо или козјо млеко, има помалку масти од повеќето тврди сирења, но содржи повеќе сол. Експертите советуваат пред јадење да се потопи во вода за да се намали натриумот. Богато е со калциум и пробиотици, па е одличен додаток на салати и зеленчук.

Моцарелата, особено свежата од биволско млеко, има низок процент сол и добар однос на протеини и масти. Лесно се вари и се вклопува во медитеранската исхрана.

Рикотата е производ од сурутка и има помалку масти, но повеќе протеини од другите сирења. Идеална е со овошје, мед или интегрален леб.

Козјото сирење има поблаг киселкаст вкус, но содржи поприродно сварливи масти и белковини, а поради помалата количина на лактоза, полесно се поднесува од кравјото. Богато е со витамини А и К2, кои ја поддржуваат работата на срцето и здравјето на коските.

Тврдите сирења – умерено и повремено

Тврдите сирења како пармезан, грујер или стар трапист содржат повеќе масти и сол, но и висока концентрација на калциум и протеини. Поради долгиот процес на зреење, речиси и да не содржат лактоза, што ги прави погодни за лица со блага нетолеранција.
Нутриционистите препорачуваат мала количина квалитетно сирење (20–30 грама пармезан) наместо индустриски топено сирење, кое често содржи растителни масти и адитиви.

Сирењето не е непријател

Најздравите избори се домашното свежо сирење, козјото сирење, рикотата и моцарелата. Тие се природно ферментирани, со малку обработка и идеални во рамнотежена исхрана.
Како и кај секоја храна, клучот е во умереноста – ако се консумира свесно, во комбинација со зеленчук и интегрални житарки, сирењето може да биде совршен дел од здравиот дневен оброк.

Извор: Index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни