Антибиотиците имаат две спротивни страни или ефекти. Тие помагаат во лекувањето на бактериски инфекции, но од друга страна, тие можат негативно да влијаат на многу процеси во организмот, кај повеќето луѓе можат да предизвикаат уништување на цревната флора, што може да се спротивстави со редовно внесување на пребиотици и. пробиотици, кои го снабдуваат нашето тело со добри цревни бактерии и ги обезбедуваат потребните хранливи материи за нивниот развој.
Од друга страна, во борбата против лошите бактерии, опасност е зголемената приспособливост и отпорност на бактериите на антибиотици.
Што се антибиотици?
Антибиотиците се лекови кои се борат против непријатните инфекции предизвикани од различни видови бактерии. Тие го прават тоа со тоа што ги убиваат бактериите или го отежнуваат развојот и репродукцијата на бактериите. Повеќето бактерии се безопасни, па дури и корисни за луѓето затоа што, на пример, се грижат за здравјето на нашите црева, што е многу важно за силен имунолошки систем, но некои други можат да предизвикаат разни видови инфекции и воспаленија во нашето тело.
Проблемот со антибиотиците е што тие ги уништуваат и добрите и лошите бактерии, кои од една страна можат да ни помогнат, но од друга страна можат да го уништат нашиот имунолошки систем.
Бидејќи медицинските антибиотици се многу силни, сè повеќе луѓе користат природна храна, која има антибиотско и антиинфламаторно дејство, а во исто време може да се грижи за зајакнување на нашата цревна флора, како за превентивни, така и за лековити цели.
Најмоќните природни антибиотици во борбата против бактериите
Мед: Освен што е многу вкусен, медот е еден од најдобрите природни лекови и луѓето го користат илјадници години за ублажување на здравствени тегоби. Познат е по своите антиинфламаторни и антибиотски својства. А тоа пред се се должи на присуството на две состојки – водород пероксид и големо количество природен шеќер, кои го инхибираат растот и размножувањето на штетните бактерии.
Медот со ниска pH ја одзема влагата од бактериите, предизвикувајќи нивна дехидрација и умирање со текот на времето. Луѓето исто така долго време го користат за лекување и дезинфекција на површни рани.
Кромид: Кромидот има непријатен вкус, но може да биде одлично решение во борбата против штетните бактерии. Најефективен е ако го исецкате и оставете го да отстои некое време за да се зголеми количината на фитонутриенти кои се ослободуваат од него.
Фитонутриентите се хранливи материи кои се наоѓаат само во растенијата кои на зеленчукот, овошјето, зачините и билките им даваат карактеристични бои. Имаат многу силни антибиотски својства и делуваат и како антиоксиданти.
Кромидот може да помогне да се намали воспалението и болката, но најефикасен е кога се јаде суров.
Лук: Како и кромидот, се препорачува ситно да се исецка чешне лук и да се остави малку да отстои за да ослободи што повеќе фитонутриенти. Лукот одамна е познат како еден од најдобрите природни хранливи материи со моќни антибактериски и антимикробни ефекти.
Може успешно да се бори со многу видови бактерии и вируси, како и со инфекции и воспаленија како што се настинки, грип и забоболки.
Јаболков оцет: Јаболковиот оцет има висококвалитетни антибиотски својства поради високата содржина на јаболкова киселина. Ги спречува и ублажува проблемите со болките во грлото и успешно ги убива бактериите кои предизвикуваат инфекции.
Цимет: Циметот се вклопува во многу вкусни рецепти, десерти и топли напитоци, а има силно антибиотско дејство во борбата против бактериите. Најдобро делува во третманот на габични инфекции, кои се една од главните причини за гастроинтестинални инфекции.
Најефективно ќе биде ако ја сварите кората од цимет во зовриена вода, а потоа ја пиете изладена неколку дена по ред. Дополнително, циметот природно помага и во намалување на прекумерното ниво на шеќер во крвта
Масло од оригано: Маслото од оригано е моќен антиоксиданс со добри антиинфламаторни својства, а во исто време позитивно влијае и на зајакнување на вашиот имунолошки систем. Благодарение на тоа што има две состојки – карвакрол и тимол, може успешно да се бори против штетните бактерии и габи. Исто така против оние видови бактерии кои станале отпорни на антибиотици.
Маслото од оригано, исто така, најдобро се конзумира ако се ставаат неколку капки во вода и се пие смесата неколку дена по ред. Можете да го добиете и во желатински капсули како додаток во исхраната.
Каранфилче: Каранфилчето е особено ефикасно во борбата против штетните бактерии кои се акумулираат во усната шуплина. Ова е овозможено од состојката наречена еугенол.Ехинацеа: Ехинацеа, позната и како американска или виолетова слама, често се користи за лекување на разни видови инфекции и површни рани. Има добра способност да ги убива бактериите кои предизвикуваат болки во грлото, но ги уништува и другите видови бактерии и се бори против воспалението предизвикано од овие бактерии.
Друга природна храна која има антибиотски својства и може да ви помогне да ги убиете штетните бактерии се рен, корен од ѓумбир, витамин Ц и храна која содржи високи количини на овој витамин, како и екстракти од еукалиптус.
Секако, пред сè, секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете било каков рецепт или природен лек, бидејќи дури и природните лекови може да имаат непријатни несакани ефекти.