Кoи садови во кујната можат да бидат опасни за нашето здравје и содржат и опасни хемикалии

Некои парчиња кујнски прибори станаа стандард во нашите кујни поради достапноста, долговечноста и леснотијата на чистење. Меѓутоа, неодамнешни истражувања покажуваат дека некои од овие предмети – црни пластични прибори, пластични даски за сечење и тави со нелепливи премази – можат потенцијално да испуштаат штетни супстанци во нашата храна.

Црните пластични прибори, пластични даски за сечење и тави со нелепливи премази можат да испуштаат штетни хемикалии во вашата храна.

Некои парчиња кујнски прибори станаа стандард во нашите кујни поради достапноста, долговечноста и леснотијата на чистење. Меѓутоа, неодамнешни истражувања покажуваат дека некои од овие предмети – црни пластични прибори, пластични даски за сечење и тави со нелепливи премази – можат потенцијално да испуштаат штетни супстанци во нашата храна.

Тоа сигурно не е видот на зачин што го сакаме кога подготвуваме здрав оброк, пишува ScienceFocus, пренесува CityMagazin.

Па, кои се ризиците поврзани со овие парчиња кујнски прибори и кои се побезбедните алтернативи?

Проблемот со пластичните прибори

Многумина од нас имаат сет на црни пластични лопати, лажици и кутлачки кои се крие во кујнските фиоки. Нови истражувања покажуваат дека тие можат потенцијално да испуштаат отровни успорувачи на горење, како што е декабромодифенил етер (децаБДЕ), во нашата храна.

Овие хемикалии првично биле користени во електрониката за намалување на ризикот од пожари и се наоѓаат во црниот пластичен кујнски прибор направен од рециклиран електронски отпад.

Едно неодамнешно истражување покажало дека 85% од црниот пластичен куќен прибор кој бил тестиран, вклучувајќи садови за брза храна, играчки и кујнски алати, содржи отровни успорувачи на пламенот, а кујнскиот прибор е меѓу оние со највисоки концентрации.

БДЕ е особено штетен и поврзан со рак, нарушувања на хормоните и штитната жлезда, развојни проблеми кај деца, неуролошки нарушувања, како и токсичност за репродуктивниот и имунолошкиот систем. Поради овие загрижености, забранет е во Велика Британија во 2018 година, според Конвенцијата на ОН за трајни органски загадувачи во Стокхолм, и од страна на Агенцијата за заштита на животната средина во САД во 2021 година.

Научниците кои стојат зад неодамнешните истражувања процениле дека луѓето можат да бидат изложени на просечна количина од 34,7 делови по милион БДЕ секој ден преку рециклиран црн пластичен кујнски прибор – загрижувачки наод, бидејќи не постои општоприфатен ниво на безбедна изложеност.

Ова е затоа што може да се акумулира во телото низ времето преку процес познат како биоакумулација, што значи дека и малите дози на крајот можат да достигнат токсични нивоа.

Со оглед на тоа што свеста за секојдневната пластика е во пораст, бидејќи истражувањата покажуваат дека некои материјали за кои се сметало дека се безбедни можеби не се, што можете да направите?

Наместо црниот пластичен прибор, можете да одберете алтернативи од не’рѓосувачки челик или силикон за храна. Не’рѓосувачкиот челик е лесен за чистење и поднесува високи температури без да испушта хемикалии.

Даски за сечење и микро пластика

Пластичните даски за сечење можат да изгледаат безопасно во споредба со нивните застрашувачки кујнски колеги, како што се остри ножеви, ножици и ренде, но сепак можат да претставуваат скриен ризик за нашето здравје, пишува City Magazin.

Кога се сече на пластичните даски, ситни делови помали од 5 мм, познати како микро пластика, можат да се ослободат од површината. Овие честички потоа можат да влезат во нашата храна и несвесно да бидат проголтани.

Во неодамнешно истражување, научниците од Универзитетот на Северна Дакота во САД ги проучувале контаминациите со микро пластика која се ослободува при сечење зеленчук на даски од полипропилен и полиетилен. Проценките покажале дека еден рез може да ослободи до 1.114 честички микро пластика – тоа е околу 15 мг.

Токму во текот на годината, просечната личност може да внесе околу 50 г микро пластика, а постои растечки број на докази дека микро пластиката претставува сериозен ризик за човечкото здравје.

Студиите покажале дека микро пластиката може да влезе во нашите артерии, потенцијално зголемувајќи го ризикот од срцеви напади и мозочни удари. Таа може да предизвика оштетување на ДНК, оксидативен стрес и зголемена воспаленост, што го зголемува ризикот од болести како рак и автоимуни нарушувања.

Многу микро пластики исто така содржат хемикалии кои го нарушуваат работата на ендокриниот систем, што може да доведе до хормонски нарушувања, проблеми со репродукцијата, метаболички нарушувања, астма и неуролошки проблеми. Имајќи ги предвид овие ризици, микро пластиката е исклучително издржлива и може да се акумулира во телото низ времето, што поттикнува загриженост поради нивните кумулативни долгорочни ефекти, кои во голема мера се непознати.

Замената на пластичните даски за сечење со алтернативи од бамбус или дрво може да го намали ризикот за здравјето. Овие материјали природно се отпорни на бактерии, траат подолго и се поеколошки.

Вистината за тавите со нелепливи премази

Тавите со нелепливи премази се омилени меѓу домаќинките, бидејќи нивните мазни површини овозможуваат совршени јајца, палачинки што не се лепат и безболно перење.

Меѓутоа, хемикалиите што се користат во нелепливите премази, познати како PFAS (перфлуороалкилини и полифлуороалкилини супстанции), предизвикаа загриженост за здравјето. Тие се сметаат за „вечни хемикалии“, бидејќи е исклучително тешко да се распаднат, а поврзани се со здравствени проблеми како оштетување на црниот дроб, болести на штитната жлезда, дебелина, проблеми со плодноста и рак.

Повеќето тави со нелепливи премази денес се прекриени со PTFE (политетрафлуороетилен), PFAS познат како Тефлон. Иако моментално се смета дека Тефлон тавите се безбедни, постои несигурност во поглед на нивните потенцијални долгoročни здравствени влијанија, особено кога се користат на високи температури или кога станат оштетени.

Првичната загриженост беше насочена на перфлуорооктанска киселина (PFOA), хемикалија која некогаш широко се користела во производството на Тефлон. Изложеноста на PFOA е поврзана со бројни здравствени проблеми, вклучувајќи оштетување на бубрезите и црниот дроб, болести на штитната жлезда, висок холестерол и одредени видови на рак.

Добрата вест е дека Агенцијата за заштита на животната средина наложи на големите компании да престанат да користат PFOA до 2015 година, и сега е елиминирана од новото нелепливо посуѓе – па секогаш бидете опрезни со старите тави.

Една од сегашните загрижености со Тефлон тавите е потенцијалното ослободување на токсични пари и честички кога се прегреат. На температури над 260°C (500°F), PTFE започнува да се распаѓа, ослободувајќи пари кои содржат PFOA и други токсични хемикалии.

Истражувањата сугерираат дека вдишувањето на овие пари може да предизвика состојба позната како „Тефлон грип“. Иако обично е привремено, состојбата може да биде посериозна за лица со проблеми со белите дробови.

Друга загриженост е дека изгризени или оштетени тави со нелепливи премази можат да испуштаат фрагменти на PTFE во храната. Едно истражување покажало дека дури и една огребаница на Тефлон премазот може да ослободи повеќе од 9.000 микро и нано честички, потенцијално контаминирајќи ја храната со штетни хемикалии.

Иако Тефлон повеќе не содржи посебно штетни PFOA, безбедноста на новите PFAS соединенија се уште е предмет на расправа, а долгoročните истражувања се, за сега, ограничени.

Компанията Chemours, производител на Тефлон, тврди: „Повеќе од 50 години потрошувачка употреба, заедно со лабораториски тестови и објавени истражувања кои биле рецензија од стручњаци, потврдуваат дека посудата со Тефлон премази е безбедна за употреба под нормални температурни услови.

„Тефлон тавите можат да поднесат високи температури. Можете да ја загреете Тефлон тавата до 260°C (500°F) без оштетување на премазот. Покрај тоа, 260°C (500°F) е многу повисоко од температурите потребни за вриење, пржење и печење. „Честичките од Тефлон премазот не се штетни, дури и ако се проголтаат.“

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни