Наместо да се потпреме на скапи таблети, експертите советуваат да се фокусираме на разновидна, целосна исхрана која е богата со хранливи материи, витамини и минерали. Иако многу луѓе користат додатоци во исхраната, научните истражувања сè повеќе покажуваат дека синтетичките витамини и минерали не се најдоброто решение. Наместо да се потпреме на скапи додатоци во исхраната, експертите препорачуваат фокусирање на разновидна, целосна исхрана богата со хранливи материи.
Најхранливи намирници кои треба да ги вклучите во исхраната
Зеленчук
Кељ, спанаќ и блитва претставуваат вистинска ризница на витамин К, Ц и А, железо и антиоксиданти. Една порција кељ обезбедува дури 68% од дневните потреби за витамин К.
Плава риба
Сардини, скуша и лосос се богати со омега-3 масни киселини, витамин Д и Б12. Истражувањата покажуваат дека редовната консумација на риба го намалува ризикот од срцеви болести за 15%.
Изнутрици
Овој тип намирници е еден од најбогатите природни извори на витамин Б12, витамин А и бакар. Само 100 грама говежа јетра покрива дури 1200% од дневните потреби за витамин Б12, додека истовремено обезбедува 600-700% од препорачаните дневни количини на витамин А и бакар.
Махуни и ореви
Леќа, грав и бразилски ореви се одличен извор на минерали како железо, цинк и селен. Само еден бразилски орев може да ја задоволи дневната потреба за селен.
Како да ја планирате исхраната богата со нутриенти?
За постигнување на балансирана исхрана, експертите советуваат половина од чинијата да биде исполнета со зеленчук, што обезбедува богатство на витамини, минерали и влакна. Покрај зеленчукот, важно е да се додадат и квалитетни протеини како риба или махунарки кои ја поддржуваат растот и обновата на ткивата. Исто така, треба да се вклучат здрави масти, како оние од авокадо и ореви, кои се клучни за здравјето на срцето и мозокот. Покрај тоа, важно е да се јаде што поразновидно за телото да ги има сите потребни нутриенти. Избирањето сезонско овошје и зеленчук исто така допринесува за подобра квалитетна исхрана, бидејќи таквите намирници содржат повеќе хранливи материи и свежина.