Кои намирници никогаш не треба да ги миете

Миењето одредени производи не ги отстранува бактериите – напротив, може да ги рашири низ целата кујна. Еве што не треба да миете и зошто

Многумина имаат навика да ги мијат сите намирници со вода, мислејќи дека така ги отстрануваат бактериите. Но, експертите за безбедност на храна предупредуваат дека миењето на одредени намирници може да направи повеќе штета отколку корист.

Наместо да ги отстраните бактериите, можете да ги распрскате по мијалникот, работната маса или приборот.

Еве кои намирници не треба да се мијат, и зошто:

Пилешко месо – миењето само ги шири бактериите како салмонела и кампилобактер по кујната. Наместо тоа, термички обработете го месото до најмалку 74°C во внатрешноста.

Црвено месо – истото важи за свинско, говедско и меленo месо. Бактериите се отстрануваат со печење, не со вода. Избришете го со хартиена салфета.

Јајца – комерцијалните јајца се веќе дезинфицирани; повторното миење го отстранува заштитниот слој и овозможува навлегување на бактерии.

Печурки – никогаш не ги потопувајте бидејќи ја впиваат водата. Исчистете ги со влажна крпа или четка.

Веќе испрани и спакувани салати – ако пишува „измиено“ или „спремно за јадење“, не ги мијте повторно — само ќе внесете нови бактерии.

Како што нагласува списанието Real Simple, правилната термичка обработка и чистите работни површини се многу поважни од миењето на сè под млаз вода.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни