Тајмингот на вашиот последен оброк во денот помеѓу 17 и 19 часот ви овозможува да се усогласите со природниот деноноќен ритам на вашето тело. Овој ритам влијае на метаболизмот, варењето и ослободувањето на хормоните, достигнувајќи врв во текот на денот и забавувајќи на почетокот на вечерта, пишува New York Post.
Јадењето предоцна го нарушува овој ритам и може сериозно да го наруши сонот, варењето и расположението.
„Знаеме дека кога луѓето јадат подоцна во вечерните часови имаат поголем ризик од дебелеење“, вели Тара Шмит, регистриран диететичар. Студијата од 2022 година објавена во списанието Cell Metabolism покажа дека луѓето кои го јаделе главниот оброк околу 17 часот согоруваат повеќе калории од оние кои вечерале подоцна.
Ако јадете четири часа пред спиење, имате време за прошетка после вечерата. Варењето е најдобро се уште има дневна светлина и телото е активно, објасни Шмит.
„Ќе имате понизок шеќер во крвта бидејќи нивото на шеќер се зголемило за време на тој оброк. Но, сега кога вежбате, повторно ќе се намали“, рече таа.
Постојано висок шеќер во крвта е главната карактеристика на дијабетесот. Вечерање предоцна, исто така, може да ги влоши металоидите или рефлуксот на киселина. Студијата од 2023 година покажа дека оние кои јадат после 21 часот имаат 28 отсто поголеми шанси да добијат мозочен удар. За секој час после 20 часот што учесниците во студијата јаделе, нивните шанси за мозочен удар или транзиторен исхемичен напад, при што протокот на крв во мозокот привремено е прекинат, се зголемувале за 8 проценти.
Покрај оброците, храната богата со масти или киселини, кофеин и зачинети вкусови имаат поголема веројатност да го отежнат варењето, како и да го нарушат сонот. Храната која промовира подобар сон обично има добар баланс на посни протеини, влакна и сложени јаглехидрати.