Храната што ја јадеме има клучна улога за нашата општа благосостојба, посебно кога станува збор за здравјето на срцето. Добрата вест е дека постојат многу здрави намирници кои се исто така вкусни и корисни за нашиот кардиоваскуларен систем. Но, од друга страна, многу популарна храна може да биде штетна за срцето ако се консумира во прекумерни количини.
Веројатно нема да не изненади фактот дека преработената храна не е добра за нашето здравје, но важно е да бидеме свесни за ризиците. Според нутриционистите Мери Сабат, Сусан Шехтер и Лиса Ричардс, оваа храна може да биде посебно штетна за нашето срце.
Чипс од компир
Чипсот од компир веројатно е една од првите работи што ни паѓаат на памет кога ќе помислиме на солена грицки. За жал, колку и да е оваа храна вкусна, толку е и лоша за здравјето. Редовното консумирање на чипс може да предизвика бројни здравствени проблеми, вклучувајќи блокирање на артериите и поголем ризик од срцеви болести, тврди Сабат.
„Класичниот чипс од компир обично се пржи во нездрави масла богати со заситени и трансмастни киселини. Тие масти можат да ја зголемат нивото на холестерол и да поттикнат формирање на плак во артериите, што со тек на време води до блокирање на артериите“, објаснува таа за SheFinds.
Шехтер посочува дека оваа храна е исто така „преполна со прекумерна количина натриум“, што може да предизвика бројни здравствени проблеми. „Комбинацијата на трансмастни киселини и високото внесување на натриум може да го зголеми нивото на LDL холестерол и да го зголеми ризикот од формирање на плак во артериите што доведува до блокирање на артериите и кардиоваскуларни болести“, изјавила таа.
Похован кашкавал
„Похован кашкавал се смета за храна што го блокираат артериите поради високата содржина на нездрави масти и рафинирани јаглени хидрати. Често се пржи во длабоко масло, што не само што го зголемува калориското содржина, туку исто така внесува трансмастни киселини и заситени масти од маслото за пржење“, предупредува Ричардс.
Таа додава дека „трансмастни киселини и заситени масти го зголемуваат нивото на LDL (лош) холестерол“, што придонесува за наталожување на плак во артериите и го зголемува ризикот од атеросклероза и срцеви болести.
„Редовното консумирање на похован кашкавал, заедно со друга пржена и високомасна храна, може да има штетни ефекти на кардиоваскуларното здравје и благосостојба.