Која храна е најголем виновник за висок крвен притисок?

Високиот крвен притисок, познат и како хипертензија, не е само непријатен – тој може сериозно да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Добрата вест е дека со неколку промени во исхраната, можете да го намалите ризикот и да го подобрите вашето здравје. Сепак, често се конзумира еден вид на храна, кој се смета за главен виновник за високиот крвен притисок.

Високиот крвен притисок се јавува кога крвта што циркулира низ вашите крвни садови врши преголем притисок на нивните ѕидови. Ова предизвикува срцето да работи понапорно за да пумпа крв низ телото, што може да го оштети срцето и другите органи со текот на времето. Покрај тоа, високиот крвен притисок го зголемува ризикот од сериозни здравствени проблеми како што се срцеви заболувања и мозочен удар. Според проценките, дури една третина од возрасните живеат со висок крвен притисок, но многумина не го знаат тоа бидејќи високиот крвен притисок често нема никакви симптоми.

Експертите тврдат дека главната причина за високиот крвен притисок е исхраната, особено солта, која предизвикува задржување на течности во телото, што дополнително ги оптоварува крвните садови. Според Британската фондација за срце, повеќето луѓе консумираат премногу сол, дури и ако не ја додаваме во храната за време на готвењето или на масата. Всушност, 85 проценти од солта што ја консумираме е веќе присутна во готовите производи што ги купуваме.

Се препорачува да консумираме не повеќе од шест грама сол дневно, што е приближно една кафена лажичка. Сепак, повеќето од нас консумираат многу повеќе од тоа, што може да биде опасно за нашето здравје.

Најголемите виновници за високиот крвен притисок се месните производи

Можеби ќе се изненадите кога ќе слушнете дека преработените месни производи се најголемиот извор на сол во нашата исхрана. На врвот на листата се сланината и колбасите, кои сочинуваат 19 отсто од вкупниот внес на сол. Освен што содржат голема количина сол, овие производи се богати и со заситени масти.

Месните производи, како што се сланината, колбасите, шунката и пршутата, се меѓу најчестите виновници за високиот крвен притисок. Исто така, оваа храна е поврзана со зголемен ризик од рак.

Доколку сакате да го намалите притисокот, експертите советуваат неколку едноставни чекори:

  • Јадете здрава и урамнотежена исхрана – вклучете повеќе овошје, зеленчук, цели зрна и посни протеини.
  • Вежбајте редовно – се препорачуваат најмалку 150 минути физичка активност неделно.
  • Намалете го внесот на сол – избегнувајте да додавате сол во вашите оброци и ограничете ја потрошувачката на преработена храна.
  • Одржувајте здрава тежина – губењето на тежината може значително да го намали крвниот притисок.
  • Ограничете го внесот на алкохол и кофеин – премногу алкохол и кофеин може да го подигнат крвниот притисок.
  • Престанете да пушите – пушењето го зголемува ризикот од срцеви заболувања и висок крвен притисок.

Ако сте загрижени за вашиот крвен притисок, се препорачува да се консултирате со вашиот лекар.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни