Холестеролот сè почесто се наоѓа во центарот на разговорите за здравјето на срцето, а промената во исхраната е еден од најефикасните начини за негово намалување. Меѓу бројните препораки од нутриционистите, една намирница особено се издвојува – овесот, односно овесните снегулки.
Иако на прв поглед скромна, оваа цела житарка има исклучителни здравствени придобивки – од регулирање на холестеролот, до стабилизирање на шеќерот во крвта. Овесот со право ја стекна репутацијата на храна што вреди да биде дел од секојдневната исхрана.
Според диететичарката Новела Лиу, овесот е особено корисен за кардиоваскуларното здравје поради содржината на бета-глукан – вид растворливи влакна кои се раствараат во вода и формираат гел што се врзува за холестеролот и мастите, помагајќи при нивно отстранување од телото.
Половина шолја овес содржи приближно два грама растворливи влакна, што директно придонесува за намалување на лошиот (LDL) холестерол и вкупниот холестерол во крвта.
Растворливите влакна исто така ја успоруваат дигестијата и ослободувањето на глукозата, што води до постабилно ниво на шеќер во крвта. Комбинирањето овес со протеини – како јогурт или млеко – дополнително го намалува ризикот од нагли гликемиски скокови.
Редовната консумација на овес може да помогне и во намалување на обемот на струкот, благодарение на неговата способност да апсорбира вода и создаде чувство на ситост. Тоа природно резултира со намален внес на храна во споредба со преработените житарки.
За подобра гликемиска контрола, препорачливо е да се избира цели зрна овес или сечен овес, бидејќи имаат понизок гликемиски индекс и подолго време се варат.
За значајно намалување на холестеролот, се препорачува дневен внес од околу 30 грама растителни влакна од различни извори – вклучувајќи овес, овошје и зеленчук. Исто така, се препорачува и прилагодување на исхраната според националните водичи за здрава исхрана и редовна физичка активност.