Необичната комбинација на чоколада и сол е само една од многуте што ќе ги воодушеви вашите вкусови
„Животот е како бонбоњера. Никогаш не знаеш што ќе добиеш“, рече Том Хенкс во легендарниот филм Форест Гамп.
Ова е само една од многуте референци за „храната на боговите“, како што луѓето одамна ја нарекуваа чоколадата. Вкусот на чоколадата е ненадминат, се подарува во сите прилики и го обожаваат сите генерации. Љубовта на човештвото кон чоколадото се протега наназад повеќе од пет милениуми, а многу истражувања покажаа дека тоа позитивно влијае на здравјето и го подобрува расположението.
Сакаме да ја јадеме чисто, рендана врз овошје, во пити, креми и колачи. Чоколадото е толку разноврсна храна што неверојатно добро се комбинира со состојки со кои никогаш не би се комбинирале на почетокот. Љубителите на чоколадо секако ќе ги ценат овие комбинации, а оние кои досега не ги пробале, би можеле многу пријатно да се изненадат!
Сол како магичен допир
Многу познатата изрека „спротивните се привлекуваат“ е многу точна во случајот со чоколадото и солта. Комбинацијата на два сосема спротивни вкусови е еден од најголемите трикови во готвењето и слаткарството што можеме да го искористиме и за десерти приготвени дома. Нашите баби уште од дамнешни времиња го користеле овој трик за подготовка на традиционални колачи бидејќи многу добро знаеле дека солта ја балансира сладоста на колачите и им дава интересна нота. Имено, солта ја вади целосната моќ на чоколадото и придонесува за подобра текстура на самиот десерт.
На пример, со темното чоколадо, солта дополнително ги нагласува суптилните нијанси на какаото, без да доминира. Дополнително, истражувањата покажуваат дека солта помага во ослободувањето на молекулите на аромата на чоколадата во околниот воздух, што ја прави перцепцијата на вкусот повеќедимензионално искуство.
Која сол е најидеална во комбинација со чоколадо?
Се зависи од количината и видот на чоколадото. Најдобро е да експериментирате за да ја пронајдете вашата совршена комбинација. Сепак, тука треба да се следи едно важно правило – повеќе не е секогаш подобро. Чоколадото никогаш не треба да биде солено, бидејќи тоа значи дека сте претерале со солта. Бидејќи солта не е растворлива во чистото чоколадо, мора темелно да се измеша за да се распоредат зрната рамномерно ако се додадат директно во стопената чоколада. Наместо да се меша, во многу чоколадни слатки се посипува одозгора, што го подобрува и визуелниот впечаток.
Рецепт за чоколадна торта со морска сол
Состојки:
200 гр темно чоколадо
150 гр путер
200 гр шеќер
4 јајца 120 гр брашно
1/2 лажичка морска сол
Пртофат ванила
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Подмачкајте ја тавата за колачи. Чоколадото и путерот растопете ги на тивок оган. Додадете го шеќерот и мешајте додека не се раствори. Измешајте ги јајцата, па додадете го брашното и малку сол. Истурете ја смесата во калапот и печете 25-30 минути. Оставете да се излади, посипете со морска сол и послужете.