За разлика од печурките, тартуфите живеат под површината на земјата и растат во темница, а се многу ретки и скапи, поради што потрагата по нив е многу мистериозна и специфична активност.
Македонија е богата со тартуфи. Ловот на тартуфи започнува со искусни ловци, дресирани кученца, многу прошетка во природа, запознавање со локалната природа и секако дегустација на разни специјалитети од тартуфи.
Во Македонија, посебно распространет е црниот тартуф, но малку луѓе ги собираат овие скапи печурки, од кои килограм достигнува цена и по неколку илјади евра.
Оние луѓе кои се занимаваат со оваа работа, велат дека активните собирачи во нашата земја се околу 20, а за да се извадат тартуфите од под земјата, потребни се дресирани кучиња. Дел од македонските граѓани ги купуваат и консумираат, а количини од тартуфот кој е собран одат и за извоз претежно за италијанскиот пазар.в
Тартуфарите вешто ги кријат локациите каде тие се наоѓаат.
Во соседна Србија, Фрушка гора стана една од омилените дестинации за ловците на скапи подземни печурки, но ловци има и во другите краишта на Србија, како што се Мачва, Делиблатска пешчара, на планините Космај, Рудник и Опленац, во Обедска бара, во шумите на Црни барске Луд и Луд.
Тартуфите генерално растат во симбиоза со костен, даб, бела топола и лешник, па затоа можат да се најдат во овие шуми. Се проценува дека бројот на одгледувачи на тартуфи во Србија пораснал на околу 5.000, а заработката по сезона може да достигне и до 30.000 евра, објави Митровица инфо.
Тартуфари обично не откриваат што прават и ги кријат местата каде што се наоѓаат. Најчесто бараат печурки со помош на кучиња или мангулица.

Колку чинат тартуфите?
Иако тартуфите се доста слични, одредени видови се разликуваат по боја, од црна и кафена до бела, па дури и црвена.
Црниот тартуф, кој е поевтин, чини околу 50 евра за килограм, додека белиот кралски тартуф може да достигне цена од неколку илјади евра за килограм.
Црниот тартуф, кој е поевтин, чини околу 50 евра за килограм, додека белиот кралски тартуф може да достигне цена од неколку илјади евра за едно парче
Во Хрватска точно се знае каде можете да барате тартуфи, а има и дозволи кои чинат околу 100 евра годишно.
Познати како еден од најценетите кулинарски скапоцени камења, белите тартуфи го привлекуваат вниманието на гурманите ширум светот стотици години.
Лани цената на истарскиот бел тартуф од прва категорија била од 4.600 до 5.000 евра за килограм, додека втората категорија чинела околу 3.000 евра за килограм. Првата категорија ги вклучува тартуфите со тежина поголема од 20 грама, додека втората категорија ги вклучува оние меѓу 10 и 20 грама.
Овие печурки се користат во мали количини, обично свежо изрендани преку јадења како тестенини, рижото или јајца.
Во Хрватска, особено во Истра, сезоната на бели тартуфи веќе е во тек, но овогодинешниот долготрајниот топлотен бран сепак го намали родот.
Овие тартуфи се користат и во туристичката промоција на Мотовун, особено преку асоцијација со вина и други настани, што ја прави Истра единствена дестинација за љубителите на храна со врвен квалитет, пишува Загреб инфо.