Бобинките имаат бројни здравствени придобивки, пред се во содржината на витамини и минерали, но и други хранливи материи неопходни за добар имунитет и борба против болести. Една од нивните најголеми предности е тоа што ги задржуваат повеќето од своите корисни својства по одмрзнувањето, иако експертите препорачуваат да се консумираат свежи.
Бобинки: Кој е најсилниот адут на бобинки во борбата за наше подобро здравје
Здравствените придобивки од бобинки се познати уште од античко време. Така и денес со задоволство се конзумираат бројни сорти, диви и домашни. Тие се вреднуваат и како додаток во исхраната и како основа за бројни диететски препарати. Квалитетите на бобинките ги гледале древните народи, првенствено во нивната ниска содржина на шеќер и изобилството на витамини, кои се припишуваат на побрзото закрепнување од настинки. Подоцнежните истражувања попрецизно го утврдија најсилниот адут на бобинки – антиоксидантниот ефект, односно изобилството на антиоксиданси.
Ова го потврдува познатиот гастроентеролог професор д-р Воислав Перишиќ во интервју за порталот еКлиника, кој на свој карактеристичен начин на почетокот вели: кој јаде бобинки, без двоумење ја прави вистинската работа за своето здравје. Според професорот, тие не само што се полни со силни антиоксиданси, туку и одличен лаксатив.
Зошто антиоксидансите се толку важни, а бобинките ги имаат во капитални количини?
Бобинки (црвени, сини и виолетови бобинки) вклучуваат голем број видови. Кај нас најзастапени се капини, јагоди, малини, боровинки, рибизли, цреши, дудинки, вишни, калинки, трње, смрека… Понови култури кои исто така се повеќе се присутни на пазарот и во менито поради трендовите на поздрава храна се аронија, брусница, гоџи бобинки… Но, нагласува професорот Перишиќ, доколку не можеме, не е потребно да се свртиме кон некои модерни или егзотични сорти. А нашите на кои сме навикнати се вистинско богатство:
„Една мала порција (чаша) капини содржи количество витамин Ц што им е потребно на возрасните за два дена. Има повеќе отколку во портокалите. Витаминот Ц е една од најмоќните антиоксидантни материи со функција на уништување на штетните прооксидантни материи, кои секојдневно ги внесуваме во организмот на различни начини. Постои поврзаност и со лаксативното дејство на капините. Колку пократко столицата останува во цревата по процесот на варење, толку е помал контактот со потенцијално канцерогени материи. Антиоксидансите се, како што е познато, најголемите борци против мутациите на канцерогените клетки и малигните процеси во организмот, особено во случај на рак на дебелото црево, белите дробови и хранопроводникот“, вели професорот.