Kалиум, магнезиум и калциум за регулација на крвниот притисок

Солта е омилен засилувач на вкус во повеќето јадења што ги консумираме секој ден. Сепак, повеќето луѓе го поврзуваат консумирањето премногу сол со зголемен ризик од хипертензија, популарно познат како висок крвен притисок, и од клучно значење е да се разбере врската помеѓу двата фактори.

Сакате да го намалите високиот крвен притисок? Следете ги овие чекори!

1. Фокусирајте се на храна богата со калиум, магнезиум и калциум

Обидете се да додадете повеќе калиум во вашата храна за да ја негирате изложеноста на натриум. Ова може да вклучи додавање авокадо во сендвич или грав во главното јадење. Размислете и за храна богата не само со калиум, туку и со други есенцијални хранливи материи, како што се магнезиум и калциум, во јогурт, лиснат зеленчук, бел грав и сардини.

2. Треба точно да знаете колку и каква сол има во она што го јадете

Изненадувачки, некоја храна со висока содржина на натриум, вклучувајќи ги и преливите за салата, можеби нема да има многу солен вкус. Многу луѓе мислат дека солта најмногу доаѓа од солената вода, но лесно може да се додаде во храна која не мора да изгледа солена, како што е инстант пудинг или соја сос.

3. Користете билки и зачини

Побарајте рецепти кои не користат сол, но во кои се додаваат различни зачини. Зеленчукот може да се зачини со лук, копар, рузмарин, оригано и мајчина душица. Кајен пипер, кари, босилек и зелен кромид одлично се комбинираат со говедско месо. Алтернативно, пробајте коријандер, ким, жалфија или магдонос со пилешко или оригано или маточина во комбинација со свинско месо. Бескрајните комбинации на билки и зачини го подобруваат вкусот на вашите омилени јадења без додавање сол.

4. Подгответе ја вашата омилена храна дома

Рецептите за вашите омилени ресторански јадења се одличен начин да уживате во нив дома додека ја намалувате содржината на сол во вашата храна. Ова ви дава поголема контрола врз количината на сол што се користи при готвењето. Ќе откриете дека можете да ја намалите количината на сол во многу рецепти за половина или повеќе.

5. Уредете го внесот на сол

Обидете се да го раширите внесот на натриум во текот на денот, наместо да го консумирате одеднаш. На пример, ако имате три оброци и една ужина, обидете се да внесете 400 милиграми натриум во секој оброк и 300 милиграми по ужина.

Извор: prva.rs

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни