Како правилно да ги подготвите лозовите садници пред засадувањето

Важно е да се подготви квалитетен саден материјал навреме, што одговара на анатомски морфолошки, физиолошки, генетски и здравствени критериуми.

Садењето на винова лоза не може да се направи без добро подготвени лозови садници. Затоа, важно е да се подготви квалитетен саден материјал навреме, што одговара на анатомски морфолошки, физиолошки, генетски и здравствени критериуми. Со други зборови, материјалот од винова лоза мора да има сертификат за квалитет, потврда за автентичност и чистота на сортата и сертификат за здравствената состојба на истите. Само откако ќе заврши увидот, треба да се извршат потребните подготовки за садење.

Калемите треба прво да бидат проверени

Небојша Младеновиќ, советник за овоштарство и лозарство од земјоделските советодавни и стручни служби во Врање, посочува дека времето од отстранување на зелените делови до нивното садење треба да биде што е можно пократко. Затоа е важно пред оваа операција материјалот да биде добро проверен за да се исфрлат лошите садници и да се скратат напукнувањата и лошите корени на 10 до 12 см. Подготовката на садниците треба да се одвива на заштитено место, така што тие да не се изложени на сонце и ветер.

Лозарите може да ги одржат во добра состојба со наводенување или привремено натопување во влажен песок. Така подготвени мора да бидат засадени во рок од два до три дена.

Во нашите климатски услови, садниците треба да бидат засадени кога се во зимска заспана фаза. Ова треба да се направи во рана пролет или есен. Садењето најдобро се прави во текот на месец март, односно веднаш штом почвата се исцеди и се загрее. Длабочината на садење вино зависи од релјефот и климата. Во принцип, треба да се сади така што точката на поврзување е на ниво на површината на земјата. На косиот терен заради ерозија во горните делови на парцелата има испарување, а во долните области има закривување. На повисоките места, точките на спојот остануваат голи, а на долните тие се натрупуваат. За да се ублажи ова во повисоките делови, тие се засадени така што тие се 3 – 4 см подолу и во долните 3 – 4 см над земјата. Длабочината на садење е 35 – 40 см.

“Дупката најлесно е да се ископа рачно со лопата и таа може да има триаголен или правоаголен облик. Длабочината треба да биде 5 – 10 см поголема од должината на коренот на саден материјал во дијаметар од 40 см. места “, објаснува Младеновиќ

Според него, техниката на садење винова лоза во јами е најстара и сè уште тој начин емногу достапен. Копањето треба да се координира со динамиката на засадување на садниците за да не остане долго време садницата на отворено и да биде изложена на сушење. Оние што се чуваат подолго време, секогаш треба да се чуваат потопени во вода до 24 часа. Пред садењето, за подобар ефект, треба да се натопат во раствор од бакар за дезинфекција. Подготвени на овој начин треба да бидат постават во ископани јами.

Сепак, не се препорачува сите садници да бидат поставени во јамите во исто време. „Кога садниците се поставени во јамите, садењето треба да се започне со тоа што прво ќе се вметне слој од 5-6 см дебела, плодна и умерено влажна почва , правејќи мала заобленост. со рацете да ги средат вените на таков начин што се поставуваат симетрично за да ги зафатат сите страни на јамата. Точката на поврзување треба да биде 2 – 3 см над земјата потпирајќи се на маркер кој е поставен за обележување на местото на садење “, рече советникот. Дезинфекцијата на земјиштето е задолжителна. Тој исто така истакнува дека кореновиот систем треба да зазема полукружна положба и да ја врати почвата на јамите во обратен редослед. По поставувањето , над коренот се фрла слој од густа, плодна и умерено влажна почва, од 15 до 20 см во висина. После тоа, се додава мешавина од прегорено ѓубриво 4 – 5 см и помали фракции на почвата. Кога ова е сторено, потребна е нежно набивање, заради протерување на воздухот и наводнување во количина од 3-5 литри вода од бунар. Пред повторно полнење, задолжително е да додадете околу 150 грама комплексно минерално ѓубриво НПК, со поголема содржина на фосфор и калиум.

Исто така, задолжително е да се дезинфицира почвата од инсекти кои можат да ги оштетат и уништат младите садници. Средствата треба да се стават околу точката на спојот во круг така што тие да бидат со дијаметар помеѓу 20 и 25 см.

Им се препорачува на лозарите задолжително да направат ритче со нанесување на земја со мотика и тоа умерено влажна почва за се покрие надземниот дел од садницата. Исто така, може да биде под земја за да му даде пофина структура. Висината зависи од видот на почвата. Во песочни и лесно пропустливи области е од 10 – 12 см, додека во тешки, влажни и солени, достигнува висина од 6 – 8 см. Крајното обликување се врши рачно. Со оваа операција всушност се завршени сите процедури за садење на винова лоза

Извор: agroklub.rs

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни