Киселата зелка е омилена зимска намирница, идеална за сарми, подварок, варена зелка и различни салати богати со витамини кои го зајакнуваат метаболизмот. Веќе децении домаќинките чуваат тајна која го менува изгледот и вкусот на зелката
Постапка на киселење на зелката
Подготовка на зелката
Прво исчистете ги главиците од првиот слој листови и измијте ги. Потоа издлабете ја средината за да го отстраните коренот и таа вдлабнатина наполнете ја со сол. Првиот слој во садот ставете го ренданиот купус. Откако ќе наредите сите редови, на врвот додајте неколку парчиња дуна и два листа ловор.
Киселата зелка треба да стои во бурето околу три недели. Важно е да се проверува дали расолот е доволно бистар и дали купусот не го променил мирисот
Идеална температура за ферментација
Ферментацијата бара стабилна температура од 18 до 21 степен. Најдобро е купусот да се чува во подрум, каде што нема големи осцилации на температурата, додека балконот или просториите со променлива температура не се препорачуваат.
