Ново истражување ги анализирало податоците од повеќе од 92.000 учесници за време на 28 години. Учесниците секои четири години одговарале на прашања за нивните исхранбени навики и внесот на маслиново масло. Тие кои внесувале повеќе од седум грама (околу половина лажичка) маслиново масло дневно имале 28% помал ризик од смрт поради деменција во споредба со оние кои ретко или никогаш не го консумирале.
Меѓутоа, ова е опсервациско истражување кое може да идентификува поврзаности, но не може да утврди причинско-последични врски. Други зборови, не е јасно дали маслиновото масло директно го намалува ризикот од смрт поради деменција или се работи за други фактори на животот.

„Ова истражување ги проучуваше здравствените картони, записите за смрт, исхраната и прашалниците за учестноста на консумирање храна со цел да се обидат да идентификуваат можни врски помеѓу внесот на специфична храна и ризикот од смрт поврзана со деменцијата“, рече Стефанија Форнер, доктор на науки, директорка за медицински и научни односи во Алцхајмеровата асоцијација, за Verywell.
„Ова не е интервенциско истражување каде што некои луѓе јаделе маслиново масло, а некои не, што е златен стандард за начин на кој се спроведуваат клиничките испитувања на третманите“, додаде Форнер.
Иако не можете да се потпрете на една лажичка маслиново масло за да го намалите ризикот од смрт поврзана со деменција, вклучувањето во вашата исхрана може да донесе здравствени бенефити кои поддржуваат когнитивно здравје.
„Веќе долго време знаеме дека маслиновото масло и други извори на незаситени масти се важни за аспектите на кардиоваскуларното здравје, вклучувајќи го намалувањето на нивото на холестерол, намалувањето на крвниот притисок и намалувањето на ризикот од срцеви болести“, рече Ли Барон, диететичарка во The Baseline Lifestyle Co, за Verywell.
Врската помеѓу здравјето на срцето и мозокот е добро утврдена. Истражувањето објавено во Journal of the American Heart Association покажа дека луѓето со повисок ризик од срцеви болести имале полоша когнитивна функција во споредба со оние со понизок ризик, што сугерира дека она што е добро за срцето, е исто така добро и за мозокот.
Стручњаците велат дека е важно да се фокусирате на целокупната слика на вашите исхранбени навики, а не да се потпрете на една „маѓична куршума“ како што е дневната лажичка маслиново масло за здравјето на мозокот.
„Јадењето целокупна исхрана која е здрава за срцето може да придонесе за намалување на ризикот од когнитивно опаѓање и деменција. Меѓутоа, не постои ниту една поединечна храна или состојка која, преку строгите научни истражувања, покажала дека спречува, лекува или лечи Алцхајмерова болест или други видови на деменција“, рече Форнер.