Постојат неколку грешки кои љубителите на кафе често ги прават при подготовката на својот омилен пијалок, а ова се најчестите:
Големината на зрната не одговара на стилот на готвење
Различни стилови на готвење бараат различни големини на мелење. Тоа е затоа што стапката на екстракција на талогот од кафето е поголема доколку се меле поситно.
Користењето на пофино мелење исто така го зголемува времето потребно за водата да помине низ талогот од кафето, што го зголемува времето на контакт помеѓу водата и талогот.
Сето ова се преведува во ова општо правило: методите на подготовка со пократко време на контакт бараат пофини мелени зрна кафе; оние со подолго време на контакт бараат погрубо мелено зрно.
Користете вода од чешма
Лесно е да се заборави дека кафето е приближно 98 проценти вода. Водата може да влијае на квалитетот на вашето кафе, користењето филтрирана вода е најдобрата опција.
Правите кафе на погрешна температура
Температурата на водата е исклучително важна. За време на подготовката треба да биде помеѓу 90 и 95 Целзиусови степени.
Употребата на термометар е најлесниот начин да проверите дали водата е доволно топла, но ако немате при рака, можете да ја зовриете водата и да ја оставите да отстои околу 30 секунди пред да готвите.
Не мерете ја количината на кафе
Луѓето често додаваат премногу кафе за да го направат вкусот посилен, но ако го користите премногу, ризикувате кисел вкус. Повеќе кафе нема да направи појако кафе.
Има само одредена количина на кофеин што можете да ја извадите од зрното пред да го уништите вкусот, поради времето на контакт, брзината на екстракција и односот вода-кафе.
Златното правило е две лажици кафе на 170 милилитри вода.