Патувањето не само што носи можност да се запознаат нови култури и обичаи, туку и да се пробаат некои нови вкусови.
Кога станува збор за Европа, можеби најзборувана е француската или италијанската кујна, но секоја земја е позната по своите уникатни специјалитети. Затоа пијалоците се на второ место, но ние ќе се занимаваме со нив во овој текст.
Кога ќе ги посетите европските земји, запознајте се со она што најдоброто го нуди Европа, од грчката уза до чешката бечеровка.
Зелената вила
Франција има многу романтична врска со виното што датира од 6 век, па затоа е речиси невозможно да се посети оваа земја без да се испие барем една чаша вино. Винската карта на Франција вклучува региони како што се Бордо, Бургундија, Шампањ, долината на Лоара, Алзас, Рона, Прованса и Корзика. Секој од нив е познат по своите уникатни стилови и ароми.
Сепак, ниту еден француски оброк не започнува без аперитив, а кишот е високо на таа листа. Тоа е коктел традиционален за бургундската кујна, направен со крем де касис – сладок, темен ликер од црна рибизла – и бело вино од Бургундија. Пијалокот го добил името по францускиот политичар Феликс Киер, поранешен градоначалник на Дижон.

Абсинтот, пијалок со висок процент на алкохол, измислен од француски лекар во Швајцарија, е познат и како „зелена самовила“, а во 19 век целосно ги воодушевил Европејците. Традиционалниот начин на пиење апсинт е посебен ритуал што вклучува прелевање на пијалокот врз кршен мраз и шеќер.
Пастис е уште еден пијалок што мора да се проба кога се посетува Франција. Честопати наречен „сонце на Прованса“, овој ликер со вкус на анасон и сладунец е најпопуларен во југоисточниот дел од земјата, особено во Марсеј.
Незаобиколното узо, но и ципуро
Барем еднаш, сите имавме можност да пробаме огнено узо, еден од симболите на Грција. Се прави со дестилација на алкохол од жито и меласа, а потоа се ароматизира со анасон. Узото обично се служи со мезе. Обично се пие самостојно, со мраз или малку разредено со ледена вода.
Традиционалниот грчки пијалок ципуро се сипува од стаклено шише во чаша

Ципуро е уште еден традиционален грчки пијалок, но бидете внимателни – бидејќи содржи уште повеќе алкохол! Се прави од пулпа и остатоци од вино, а може да се ароматизира со анасон – во зависност од брендот. Се пие на опуштен начин – чист, со мраз или вода.
Јарки кампари
Кампари е италијански горчлив аперитив, со силна црвена боја и со специфичен вкус. Има силен вкус на горчлив портокал и најдобро се служи во коктели како Негрони. За време на секоја посета на Италија, коктелот Аперол Шприц, направен од Аперол – уште еден горчлив аперитив, е задолжителен.
Како и Франција, Италија е позната и по своите вина, а овој пијалок може особено да се ужива во Тоскана, Пиемонт, Ломбардија…
Унгарска палинка
Голем број од нашите луѓе сакаат да одат во Унгарија и да уживаат во термалните извори и спа-градовите. Без разлика која дестинација ќе ја посетите, без разлика дали е Будимпешта или помало место, можете да се запознаете со традиционалната ракија палинка. Датира од средниот век и претставува голем дел од унгарската култура. Обично се пие пред или на самиот крај од оброкот.
Кава или сангрија?
Кава е шпанско пенливо вино кое може да се најде во бели или розе варијанти. Често се консумира со тапас и е традиционален пијалок на прослави – свадби, крштевки и за време на Божиќ.
Во Шпанија, не можете да бидете далеку од сангрија – освежителна мешавина од овошје, зачини и вино. Може да се направи од бело или црвено вино, со ѓумбир, цимет, лимон, портокал, јаболко, праска, манго, диња, киви, грозје, ананас, бобинки и други состојки.

Исто така, Шпанија е горда на својата богата понуда на вино.
Како да пробате 800 видови пиво?
Белгија може да се пофали со речиси 800 различни видови пиво, па затоа е секако невозможно да ги пробате сите во една посета.
Сепак, популарните видови што треба да се пробаат вклучуваат: Wit Bier, Blonde Ale, Chimay Red, Duvel, Trappist beer, Tripel и Lambiek.

Покрај пивото, постои и jenever – бистар пијалок базиран на слад и билки, со вкус на смрека. Специфичноста на jenever е што може да се произведува исклучиво во Белгија и Холандија (заштитена ознака за потекло).
Бехеровка според таен рецепт
Бехеровка е чешки ликер направен според таен рецепт од околу 20 билки и зачини. Тоа е билен горчлив пијалак што често се пие како дигестив по голем оброк.
Шљивовицата е многу популарна во централните и јужните делови на Моравија. Обично се пие ладна во шотови, но никогаш со мраз, бидејќи го разредува вкусот и аромата.

Пиво според правилата од 16 век
Пивото е неопходен дел од германската култура, до степен до кој мора да се приготвува според законите донесени од војводата Вилхелм IV од Баварија во 1516 година. Законот, познат како Reinheitsgebot, налага пивото да може да се прави само од јачмен, слад, хмељ и вода.

Не можете да го пропуштите ниту Јегермајстер. Култниот ликер е развиен во 1934 година, а рецептот не е променет. Направен е од 56 билки, вклучувајќи цитрус, шафран, ѓумбир и смрека, и е најпознат по вкусот на сладунец.
Кирш е безбојна ракија од цреша, традиционално потекнува од Шварцвалд и се верува дека е домашен германски пијалок.
Швајцарска вилјамовка
Во Швајцарија, мора да пробате вилијамина, ракија направена од локално одгледувани вилијами, со интензивни овошни ароми. Се произведува во Мартинхи, во дестилеријата Моранд, од 1953 година.
Во други делови од земјата, се ужива во ротели, алкохолен пијалок со вкус на цреша.
Ликери од планински бор
Мариленшнапс е ракија од кајсија. Понекогаш ја додаваат во коктели.
Зирбенз и Зирбенликор се ликери од планински бор кои имаат благ, сладок вкус, и според одредени препораки, добро е да се пијат по скијање или престој на снег.