Сезоната на мандарини, која трае од средината на ноември до почетокот на февруари, носи допир на сонце и вкус на лето среде студените зимски денови. Ова сочно овошје стана суштински избор за многумина – или како извор на витамин Ц за зајакнување на имунитетот или едноставно за уживање во неговиот богат вкус.
Сепак, сите што купиле мандарини знаат дека не се сите подеднакво слатки и сочни, дури и оние кои имаат повисока цена.
Трикот за избор на најслатки мандарини
Ако сакате да го избегнете разочарувањето, постои едноставен трик кој може да ви помогне да ги изберете најслатките мандарини – а тоа трае само неколку секунди. Потребно е лесно да се притисне кората од овошјето.
Еластичност на кората
Ако лушпата брзо се врати во првобитната форма по притискање, постои голема веројатност дека мандарина е слатка и сочна.
Меки или тврди мандарини
Мандарините кои се премногу меки често се презрели, додека оние со исклучително тврда кожа обично се кисели и помалку вкусни.
Покрај проверката на текстурата, внимавајте и на тежината на овошјето. Потешките мандарини обично се посочни, додека полесните можат да бидат суви внатре.
Мирисот како показател за квалитет
Друг сигурен знак за добра мандарина е нејзиниот мирис. Квалитетните мандарини имаат богат, интензивен и свеж мирис, што може да биде добар показател за нивниот вкус.
Покрај тоа што се освежителни и вкусни, мандарините се богати со витамин Ц и природни антиоксиданси, што ги прави идеален сојузник во борбата против настинката и зајакнување на имунитетот. Благодарение на едноставната подготовка – кожата лесно се лупи – мандарините се практичен избор за ужина дома, на работа или за време на патување.
Следниот пат кога ќе се соочите со корпа полна со мандарини, испробајте го овој трик за да го обезбедите најдоброто можно овошје. Со притискање на кората, проверка на тежината и мирисот, можете да бидете сигурни дека избирате мандарини кои ќе го задоволат вашето непце и ќе пружат вистинско зимско уживање.