Лукот е главен производ во многу домаќинства, а луѓето го сакаат затоа што додава богат вкус на нивните омилени јадења.
Освен што го подобрува вкусот на храната, лукот има и бројни здравствени придобивки, како што се намалување на крвниот притисок и холестеролот.
Меѓутоа, бидејќи една главица со лук содржи повеќе чешниња, луѓето често ја фрлаат пред да имаат шанса да ги искористат сите. Сепак, постои подобар начин за складирање на лукот кој може да го продолжи рокот на траење до половина година.
Експертите се согласуваат дека лукот најдобро се чува на ладни, суви и добро проветрени места, подалеку од влага, топлина и директна сончева светлина.
Готвачот Ричард Темплс верува дека правилното складирање може значително да го продолжи животниот век на лукот, а еден едноставен трик е да го оставите лукот цел, без да ги одвојувате чешнињата, бидејќи тоа може да му го продолжи животниот век.
Иако е општо познато дека лукот треба да се чува во ладни, темни плакари, многу луѓе не знаат дека чешнињата не треба да се одвојуваат додека не се подготвени за употреба.
„Повеќето луѓе не знаат дека лукот може да издржи четири до шест месеци ако се чува на ладно и суво место. Главицата на лукот делува како природна ‘кутија’, така што нема потреба да ги раздвојувате чешнињата додека не сакате да ги користите. Кога ќе се одвојат чешнињата, лукот побрзо ја губи свежината, побрзо се суши“, објаснува Темплс.
За оние кои сакаат да го задржат лукот свеж што е можно подолго, најдобрата опција е да го стават во кујнскиот кабинет. Ставете го во нешто што може да дише, како мрежеста кеса или плетена корпа, за да овозможите циркулација на воздухот, што ја спречува влагата, одржувајќи го лукот во добра состојба.
Можете исто така да го завиткате лукот во хартија за печење или да го ставите во хартиена кеса, која ќе впие дополнителна влага и ќе спречи никнување.
Доколку немате многу простор, фрижидерот може да ви изгледа како добро решение за чување лук, но важно е да користите вентилиран сад или пластична кеса за да спречите влага.
Сепак, треба да знаете дека чувањето на лукот во фрижидер не е најдобриот начин за зачувување на неговиот вкус бидејќи со текот на времето може да го изгуби вкусот, па дури и да остави мирис на другите намирници во фрижидерот.