Во студија на 55 учесници со благо когнитивно оштетување (MCI), оние кои имале релативно високи количини на бактерии од родот Neisseria во устата имале подобра работна меморија, извршна функција и визуелно внимание. Дури и во група од 60 луѓе без никаков когнитивен пад, кај кои Neisseria доминираше во оралниот микробиом, резултатите од работната меморија беа подобри.
Тековната студија, предводена од истражувачи од Универзитетот во Ексетер во Велика Британија, сугерира дека со промовирање на одредени бактерии во устата, потенцијално би можеле да го одложиме когнитивниот пад. Ова може да се постигне со пробиотици или пребиотици кои можат да ги поттикнат и потхрануваат специфичните микробиолошки заедници во усната шуплина во рок од само неколку недели.
Наодите се во согласност со други неодамнешни студии, кои сугерираат дека причината за деменција може да дојде од внатрешноста на устата.
Во последниве години, на пример, лошото орално здравје се појави како главен фактор на ризик за когнитивно опаѓање. Научниците дури пронајдоа некои бактерии поврзани со заболување на непцата во мозокот на оние кои починале од компликации поради Алцхајмерова болест.
Сепак, не сите микроби во устата се нужно штетни за мозокот; некои дури може да бидат заштитни. Слично на бактериите во цревата, убаво избалансиран микробиом е клучен.
Родот Neisseria вклучува повеќе од 20 видови бактерии, од кои многу вообичаено живеат мирно во носот и устата, па дури и може да имаат здравствени придобивки.
Неодамна, студиите открија дека бактеријата Neisseria може да го намали системскиот крвен притисок на една личност помагајќи да се претвори храната богата со нитрати (обично зеленчук) во азотен оксид.
Азотниот оксид е клучна сигнална молекула во телото, која штити од болести на непцата и помага во контрола и регулирање на крвниот притисок, како и нашиот кардиоваскуларен одговор на вежбањето.
Врз основа на неодамнешните докази, некои невронаучници се сомневаат дека азотен оксид може да го заштити централниот нервен систем со зголемување на невралната пластичност и подобрување на ефикасноста и силата на невронските пораки.
Сигнационата молекула може дури и да го намали воспалението на нервите – централен механизам на Алцхајмерова болест.
Интригантно е тоа што луѓето кои се генетски предиспонирани за Алцхајмерова болест имаат проблеми со природното производство на азотен оксид.
Во тековната студија, молекуларниот биолог Џоана Лерек и нејзините колеги откриле дека од 33 учесници со MCI кои биле генетски предиспонирани за Алцхајмерова болест, многумина имале орални микробиоми доминирани од родот Prevotella, а не од родот Neisseria.
Еден тип на prevotelle, особено p. intermedia, беше предиктор за зголемен генетски ризик за деменција. Ова сугерира дека може да се користи како ран маркер за ризикот од болеста.
Во студијата, кога родот Prevotella преовладуваше кај учесниците, имаше помалку достапен нитрат во устата за конверзија во азотен оксид, веројатно затоа што Prevotella користи нитрат за други цели.
Така, со промовирање на Neisseria и искоренување на Prevotella во устата, авторите на студијата мислат дека тие потенцијално би можеле да влијаат на достапноста на азотен оксид, а со тоа да влијаат на здравјето на мозокот.
Исхраната богата со нитрати, како што е медитеранската исхрана, е поврзана со подобрување на здравјето на мозокот, но потребни се дополнителни истражувања за да се разбере врската помеѓу она што го „ставуваме во устата“, нашиот орален микробиом и клучните сигнални молекули произведени од овие микроби.
Други истражувања ги поврзуваат повисоките стапки на Neisseria со помлада возраст, помал индекс на телесна маса, помалку оштетени заби и непушење.
„Заедно, сите овие резултати покажуваат дека високото релативно изобилство на бактерии кои припаѓаат на модулот Neisseria-haemophilus е поврзано со подобри когнитивни резултати кај индивидуи со MCI, како и кај здрави постари луѓе“, заклучуваат Лерек и нејзиниот тим.
Студијата е објавена во списанието PNAS Nekus.