Додека агентот Дејл Купер во серијата Twin Peaks ја сакаше својата кафа „црна како полноќ без месечина“, денес, во некое лондонско кафуле во 2025 година, на таква нарачка веројатно би го поставиле прашањето: „Мислите ли на long black?“
Овој тренд го започна малото кафуле Tamp’s Coffee од Чизвик, кое во октомври минатата година го објави првото видео посветено на овој пијалак на Инстаграм.
Што е всушност long black?
Едноставно кажано, станува збор за обратна верзија на американо. Наместо врела вода да се прелива врз двојна доза еспресо, еспресото се додава во врелата вода за да се зачува „кремата“ – златно-кафеавата пена на површината на кафето. И покрај името, long black не е подолго од обичното американо, туку се служи во нешто поголема шолја, пишува Euronews.
Слично како flat white, овој тренд доаѓа од Австралија и Нов Зеланд – земји познати по врвното кафе благодарение на влијанието на италијанските имигранти по Втората светска војна.
Зошто long black станува сè попопуларно?
Дејв Олејник, сопственик на кафулето Laynes во Лидс, објаснува:
„Кога ќе истурите многу врела вода врз еспресото, ја нарушувате неговата структура, текстура и крема. Кога еспресото се додава во водата, добивате визуелно поубав и повкусен пијалак.“
Иако не е толку познат како класичните пијалаци, популарноста на long black е во пораст. Истражување од 2023 година покажа дека овој пијалак бил петти најбаран во Лондон, претставувајќи 9% од целокупната продажба на кафе.
Баристите низ Велика Британија забележуваат сè поголем интерес за оваа варијација, нагласувајќи дека е побрз за подготовка и дава подобар вкус благодарение на блага разладеноста на водата кога еспресото се додава.
Кафето некогаш беше едноставно уживање, а во Италија – колевката на еспресото – сè уште претставува значаен дел од културата и социјалните ритуали. Сепак, ширењето на големите ланци како Starbucks и Costa, како и сè поголемиот интерес за специјални техники, доведоа до тоа многу љубители на кафе да преминат на покомплексни рецепти како карамел макијато со овесно млеко и „две пумпи“ ванила.
Интересни факти за кафето:
Луксембург е најголем потрошувач на кафе по глава на жител во светот – 25,34 кг годишно по лице.
Американо го добил името по американските војници во Италија за време на Втората светска војна, кои сакаа да го разредат силното еспресо со вода.
Најскапото еспресо во светот може да се испие во Копенхаген – со просечна цена од 6 евра.
Во 17. век, папата Климент VIII ја благословил кафата, која претходно била забранета и нарекувана „ѓаволски пијалак“.
Капучиното го добило своето име по капуцинските монаси, чии кафеави наметки потсетувале на бојата на овој пијалак.
Дали long black ќе го замени омиленото американо или ќе стане популарно како flat white? Останува да видиме. Едно е сигурно – кафето никогаш не излегува од мода.