Каде во ЕУ се произведува најмногу житарки, а каде млеко?

Клучните земјоделски производи во Европската Унија се житарките и млекото. Според Евростат, Европската статистичка служба, вредноста на вкупното производство на житарки во ЕУ во 2021 година изнесува 64,4 милијарди евра, а млекото 58 милијарди евра.

Само овие два производи придонесуваат нешто помалку од 30 отсто од вредноста на вкупното земјоделско производство.
Регионот на ЕУ кој произведе житни култури со најголема вредност во 2021 година беше Кастила и Леон во Шпанија со вредност од 2,3 милијарди евра.

Следи францускиот регион Centre-Val de Loire со 2,2 милијарди евра.

Земјоделството во одредени области беше особено ориентирано кон житни култури, иако тие не се најголеми во производството на култури од тој тип. Вредноста беше најмалку 40 отсто од вредноста на вкупното земјоделско производство во четирите региони. Три се од Бугарија: Северозападен со 53,7 отсто, Северен Централен 47,6 и Североисточен со 44,5 отсто. Еден е во Франција, Ил де Франс со 42,8 отсто.

Учеството на вредноста на житните култури во вкупното земјоделско производство беше меѓу 30 и 40 отсто во 17 региони. Повеќето од нив се на истокот на ЕУ, еден во Бугарија и еден во Литванија, по два во Романија и Словачка, три во Чешка, четири во Унгарија.


Највисока вредност на млекото во 2021 година од 2,4 милијарди евра произведе Јужна Ирска. Следува Бретања во Франција со две милијарди евра и Ломбардија во Италија со 1,8 милијарди евра. Пет региони произвеле млеко во вредност од најмалку една милијарда евра: Јужната регија во Ирска со 43,5 посто, Salzburg i Vorarlberg во Австрија со 43,5, Pohjois-ja Itä-Suomi во Финска со 42,7 и Kantabrija во Шпанија со 41,3 посто.

Во шест региони од Германија, три од Холандија, два од Шведска и по еден од Австрија, Шпанија и Франција, ова учество изнесуваше меѓу 30 и 40 отсто од вредноста на вкупното земјоделско производство.

Извор: agroklub.com

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни