Истражување: Децата кои редовно јадат риба може да бидат подружељубиви и пољубезни

Децата кои редовно јадат риба може да бидат подружељубиви и пољубезни од своите врсници кои не јадат, покажува новото британско истражување.

Научниците велат дека охрабрувањето на децата да јадат риба „веројатно ќе има позитивно влијание врз развојот на детето“. Истражувачите од Универзитетот во Бристол велат дека морската храна е богат извор на омега-3 масни киселини, селен и јод – за кои претходно беше откриено дека играат важна улога во развојот на мозокот и когнитивната функција.

Како резултат на тоа, тие сакале да истражат дали постои поврзаност помеѓу консумирањето морска храна кај седумгодишните деца и какви било можни когнитивни и бихејвиорални промени на возраст од седум, осум или девет години.


Тие испитувале податоци од речиси 6.000 деца во Англија во подолг период.

Просечната количина риба што се јаде секоја недела била 123 грама.

7,2% од децата не јаделе риба секоја недела, 63,9% јаделе до 190 грама неделно, а 28,9% јаделе повеќе од 190 грама риба секоја недела – што е еквивалентно на повеќе од две порции.

Рибните стапчиња и слични производи сочинуваат речиси половина (46%) од просечниот вкупен внес на морска храна.

Според новото истражување објавено во European Journal of Nutrition, децата кои не јаделе риба имаат поголема веројатност да покажат „неоптимално просоцијално однесување“.

„Просоцијалното“ однесување вклучува пријателски интеракции, алтруизам и споделување.

Седумгодишните деца кои не јаделе риба, во споредба со оние кои јаделе најмалку 190 грама риба секоја недела, имале 35% поголеми шанси да покажат „неоптимално просоцијално однесување“. Ова се зголеми на 43% кај деветгодишниците.

Истражувачите, исто така, сакале да проценат дали има мерливи разлики во интелигенцијата на оние што јадат риба и оние што не јадат риба, но не откриле разлики меѓу тестираните осумгодишници, без оглед на нивниот внес на риба.

Националната здравствена служба на Велика Британија (NHS) вели дека „здрава, урамнотежена исхрана“ треба да вклучува најмалку две порции риба неделно, вклучително и една масна риба – како лосос, скуша или сардина.

На родителите им се советува да им даваат на децата барем една порција мрсна риба неделно, но „бидејќи мрсната риба може да содржи ниски нивоа на загадувачи кои можат да се акумулираат во телото, момчињата треба да јадат не повеќе од четири порции мрсна риба неделно, а девојчињата не повеќе од две порции неделно.“

Д-р Керолин Тејлор, вонреден професор по исхрана на Универзитетот во Бристол, рече: „Кога има спротивставени совети, може да биде тешко да се знае кој е најдобриот начин на дејствување. Нашите претходни студии покажаа дека јадењето риба за време на бременоста во Обединетото Кралство може да има позитивен ефект врз развојот на детето. Ова е откриено и во земјите каде што внесот на риба е поголем отколку кај нас, така што охрабрувањето на потрошувачката на риба веројатно ќе има позитивен ефект врз развојот на децата.“

„Нашите докази кои ја поврзуваат потрошувачката на риба кај децата со најдобриот развој на однесувањето се јасни и силно препорачуваме родителите да се грижат да јадат најмалку две порции риба неделно во согласност со упатствата на NHS. Се надеваме дека овие резултати од истражувањето ќе ги поттикнат родителите да им даваат риба на децата во почетните фази од животот“, додаде таа.

Истражувачите користеле податоци од студијата Деца од 90-тите, долгорочна студија која ги следи семејствата додека стареат децата.

Студијата неодамна доби 5,2 милиони фунти за да продолжи да ги следи семејствата во југозападна Англија. Започна во раните 1990-ти и придонесе за илјадници истражувачки трудови.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни