Научниците тврдат дека консумирањето шампањ и бело вино може да го намали ризикот од ненадеен срцев удар, пишува Дејли Меил.
Дополнително, истражувањата потврдуваат дека одржувањето на добро расположение, зголемувањето на консумирањето овошје и избегнувањето на чувството на „презаситеност“ дополнително придонесуваат за здравјето на срцето. Напротив, чувството на тежина по оброкот може да има негативни последици.
Предности на умерената консумација
Николас Грубиќ од Универзитетот во Торонто истакнува дека резултатите од оваа студија го доведуваат во прашање долгогодишното верување дека црвеното вино е единственото што има корисен ефект врз срцето, пишува Гардијан.
„Механизмите сè уште не се целосно разбрани, но овие наоди сугерираат дека придобивките од умерената консумација на алкохол може да бидат посложени отколку што се сметаше претходно“, рече тој.
Студијата ја спроведе Универзитетот Фудан во Шангај, а вклучуваше здравствени податоци од повеќе од 500.000 луѓе на средна и постара возраст во Велика Британија. Во текот на просечен период на следење од 14 години, 3.147 луѓе доживеале ненадеен срцев застој.
Научниците идентификуваа 56 фактори на ризик – вклучувајќи го начинот на живот, психолошката состојба и социоекономскиот статус – и заклучија дека речиси две третини од овие случаи можат да се спречат. Клучните заштитни фактори вклучуваат консумирање шампањ и бело вино, исхрана богата со овошје, позитивен ментален став, здрав индекс на телесна маса и контролиран крвен притисок.
Ненадеен срцев застој се јавува кога срцето одеднаш престанува да пумпа крв поради опасен неправилен срцев ритам. Дишењето запира, а лицето ја губи свеста. Без итна медицинска помош, како што е реанимација, исходот најчесто е фатален.
Дополнителни докази
Студијата, објавена во Канадскиот журнал за кардиологија, е поткрепена со дополнителни докази кои покажуваат дека прекумерната телесна тежина, високиот крвен притисок и чувството на прејадување дополнително го зголемуваат ризикот од срцев удар.
Д-р Хуихуан Луо, еден од авторите на студијата, рече дека нивната анализа покажува дека „промените во животниот стил се најефикасни во спречувањето на ненадеен срцев удар“.
Во уредничкиот текст на студијата, Грубиќ и неговата колешка Дакота Густафсон од Универзитетот Квинс во Онтарио нагласија дека откривањето на заштитниот ефект на шампањот и белото вино е особено интересно, бидејќи директно ја побива долгогодишната претпоставка дека само црвеното вино има кардиопротективни својства.