Истражување: Дали темното чоколадото е навистина добро за здравјето?

Иако веќе сте прочитале дека чоколадото може да биде корисно за вашето здравје, можеби сте биле малку скептични. Краткиот одговор е: можеби. Истражувачите направија многу истражувања за можните придобивки од јадењето чоколадо, но се чини дека не се блиску до одлука дали чоколадото треба да се класифицира како здрава храна.

Неколку студии се фокусираа на група хемиски соединенија познати како флавоноиди. Овие соединенија се наоѓаат во многу растенија и храна од растителна основа, како што се чајот и виното, кои многумина од нас ги консумираат секој ден, а веќе се знае дека имаат антиоксидантни својства.

Какаото содржи бројни флавоноиди, но најголем фокус е токму на катехините и флаванолите. Овие хемикалии се одговорни за сè, од намалување на ризикот од развој на болести како што се дијабетес, срцев и мозочен удар и рак до подобрување на функцијата на мозокот.

Темното чоколадо е секогаш подобар избор
Ако вашиот омилен вид чоколада е млечното чоколадо или некој друг вид на полнети чоколадни бонбони, за жал, немате среќа, пишува HowStuffWorks. Највисоки концентрации на флавоноиди се наоѓаат во чоколадото со најголем дел од зрната какао – цврстиот дел од зрното какао што на чоколадата и дава карактеристична боја и вкус. Ова се однесува на многу темно чоколадо или незасладено какао во прав.

Ако сакате повеќе придобивки од чоколадото, можеби нема да ви биде доволно да јадете само многу темно чоколадо. Количината на флаваноли може да варира во зависност од зрното какао, а високите температури што некои производители на чоколада ги користат за време на обработката можат да отстранат дел или сите флаваноли.

Не е вообичаена практика да се наведува количината на флаваноли на пакувањето, но производителите на чоколади се почесто избираат да го обработуваат чоколадото поинаку за да ги зачуваат флаванолите. Некои продаваат и сурови какао барови.

Извор: index.hr

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Најново

Последни колумни