Додадотците во исхраната се користат за подобрување на здравјето и пополнување на недостатоците во храната, но не се сите исти. Додека многумина обезбедуваат важни витамини и минерали, некои може да предизвикаат несакани несакани ефекти. Важно е да се напомене дека додатоците не се секогаш безбедни, дури и ако се означени како „природни“.
Покрај тоа, одредени додатоци може да предизвикаат штета ако се земаат прекумерно. Според Клиниката во Кливленд, премногу одредени витамини и додатоци може да го зголемат ризикот од остеопороза, невропатија, па дури и смрт.
Студија од август 2024 година покажа дека пет проценти од возрасните земале еден од четирите додатоци кои се штетни за црниот дроб.
Ова се додатоците кои се најдоа на листата:
Ашваганда: се користи за поддршка на нервниот и ендокриниот систем.
Црн кохош: се користи против болки, ноќно потење, симптоми на менопауза и раздразливост.
Екстракт од зелен чај (не самиот зелен чај): се користи за енергија, здравје на срцето и кожата.
Куркума или куркумин: се користи за воспаленија, артритис и анксиозност.
Оштетувањето на црниот дроб може да постои пред да се појават симптомите, а некои луѓе немаат никакви симптоми. Сепак, симптомите на заболување на црниот дроб што може да се појават вклучуваат гадење, недостаток на апетит, хроничен замор, темна урина и пожолтување на очите и кожата.
Ако сте во искушение да земете еден од овие додатоци, експертите предлагаат да размислите за други начини за да ги добиете хранливите материи или придобивките што ги складираат. На пример, некои од најдобрите намирници за здравјето на мозокот вклучуваат боровинки, авокадо и јаткасти плодови. Ако ви треба помош за да заспиете, чинија со вишни или чаша млеко може да ви помогне.
Фото: pexels
Извор: index