Храната може да го регулира вишокот киселина во желудникот

Вишокот киселина во желудникот предизвикува хипергастринемија, која се јавува кога нивото на хормонот гастрин, кој го помага варењето, е повисоко од нормалното. Гастринот се произведува од клетките во долниот дел од слузницата на желудникот во близина на тенкото црево и овој хормон го стимулира желудникот да ослободува стомачна киселина која му помага на телото да ја вари храната и да ги апсорбира хранливите материи, како што се амино киселините и протеините.

Вишокот киселина во желудникот може да се регулира со храна
Вишокот киселина во желудникот е поврзан со различни причини, од кои една од најчестите е гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) или рефлукс на киселина. Оваа болест предизвикува стомачната киселина повремено да се враќа во хранопроводникот, што може да предизвика печење или непријатност. Доколку често се соочувате со проблемот со вишокот киселина во желудникот, лекарите препорачуваат диета за ублажување на симптомите на горушица и непријатност, односно храна која ќе го намали производството на стомачна киселина и ќе го одржи здрав дигестивниот систем.

Храната може да игра клучна улога во регулацијата на стомачната киселина, природно може да го намали нејзиното ниво, да ја олесни непријатноста поради гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и слични состојби.

План за исхрана при зголемена стомачна киселина
Превенцијата е најдобриот начин за борба против вишокот на киселина во желудникот. Лекот за желудочна киселина се крие во храната што веројатно повеќето луѓе ја имаат во својата кујна. Исто така, природните лекови за ублажување на вишокот на стомачна киселина може да обезбедат ослободување од непријатните симптоми на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и слични состојби.

Луѓето со вишок желудочна киселина не смеат да јадат кисела, зачинета, масна и многу солена храна, говедско и свинско месо, сушени производи од месо и конзервирано месо. Не се препорачуваат и варена кисела зелка, кисело овошје, сите видови сирови салати, леќа, грав, пржени компири, свеж леб, свежи пецива, густи тестенини… Лимонада, јаболковина, кисели овошни сокови, зачини, црно кафе, сладолед, тутун и алкохол.по совет на лекар треба да се забранат.

Појадок: меко варено јајце, шолја млеко, парче бајат леб со путер, сладок мармалад, свежо домашно младо сирење.

Ужина во 10 часот: бело кафе со растително млеко, парче бајат леб со путер

Ручек: супа од зеленчук или компир, бело месо/живина, телешко, јагнешко или риба. Како прилог, пире од компири, ориз, малку зеленчук на пареа, корен зеленчук, карфиол, тиква…

Попладневна ужина: пудинг, штрудла, печен дулек, печена пченка

Вечера: свежо сирење, парче сув бел леб и чаша млеко.

Пијте: вода или чај.

Извор: eklinika.telegraf.rs

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни