Исхраната има директно влијание врз рамнотежата на течностите во телото, па дури и храната што ја консумираме секој ден може да придонесе за појава на отоци.
Во текот на летните месеци, многу луѓе забележуваат дека нозете им стануваат тешки и отекуваат – непријатно чувство кое може да биде знак за задржување на течности во телото.
Иако овој проблем може да се појави во кое било време од годината, топлината го влошува уште повеќе, пренесува Danas.rs.
Сепак, постојат голем број начини да се ублажи или спречи ова, а еден од најважните е да се избегнува храна што го поттикнува задржувањето на водата.
Храната има директно влијание врз рамнотежата на течностите во телото, па дури и храната што ја консумираме секој ден може да придонесе за оток.
„Едем“ е медицински термин за оток предизвикан од насобирање течност во ткивата. Најчесто се јавува во нозете, глуждовите и стапалата, но може да ги зафати и рацете, лицето, па дури и белите дробови“, објаснува д-р Асима Ханиф за Vogue .
поред хирургот д-р Тери Дуброу, жените често се поподложни на благ едем поради хормонални промени или за време на патување.
„Тоа е начин на телото да испрати сигнал дека нешто е надвор од рамнотежа“, истакнува тој.
Затоа лекарите составија список на храна што може да придонесе за задржување на течности во телото:
Конзервирана туна
Поради солта додадена за време на преработката, конзервираната туна често има високо ниво на натриум, што придонесува за задржување на водата.

Домат
Иако се богати со вода, доматите содржат хистамин, кој може да ја зголеми пропустливоста на крвните садови и на тој начин да го поттикне задржувањето на течности.
Овој ефект може да се ублажи ако се комбинира со зеленчук кој има диуретично дејство, како што се краставиците.
Чаден лосос
Слично на конзервираната риба, пушениот лосос содржи многу натриум.
„Натриумот е главниот виновник за задржување на водата“, вели д-р Дабро.
Крекери
Иако често се избираат како полесна замена за леб, крекерите се преработена храна која содржи многу сол.
„Рафинираните јаглехидрати го зголемуваат нивото на инсулин и го поттикнуваат воспалението, што може дополнително да го влоши отокот“, предупредува д-р Дабру.
Зрели сирења
Сирењата како што се пармезанот и чедарот содржат големи количини сол бидејќи за време на процесот на зреење се губи вода, а солта се концентрира.
За борба против задржувањето на вода, д-р Дабру препорачува храна богата со магнезиум и калиум – како што се бадеми, темно чоколадо, банани и авокадо – бидејќи тие помагаат во елиминирањето на вишокот вода од телото.
Краставиците, целерот, лубеницата, лиснатиот зеленчук и интегралните житарки ја подобруваат циркулацијата, додека бобинките, лукот, кромидот и ѓумбирот го намалуваат воспалението.
„Пиењето доволно вода им помага на бубрезите и спречува задржување на течности“, додава д-р Ханиф, додека д-р Даброу препорачува и зелен чај и вода од лимон како природни детоксикациски пијалоци.
Покрај правилната исхрана, многу е важно и вежбањето.
„Физичката активност е клучна – дури и лесна прошетка може да ви помогне да го исфрлите вишокот течности од нозете“, вели д-р Ханиф.
Ако седите долго време, обидете се повремено да ги кревате нозете. И, конечно, важно е да го слушате вашето тело – ако отокот не исчезне или е придружен со нагло зголемување на телесната тежина, најдобро е да посетите лекар.