Храна која никогаш не ја јадат најздравите луѓе на светот

Тие во својата салата попрво ќе стават органски одгледано пилешко, отколку обработени пржени производи од продавница

Најдолговечните луѓе во светот живеат во таканаречените сини зони. Постојат пет сини зони: италијанскиот остров Сардинија, јапонскиот остров Окинава, грчкиот остров Икарија, полуостровот Никоја во Костарика и калифорнискиот град Лома Линда.

Во споменатите места не само што најголем број од луѓето живеат над 100 години, туку има и групи на луѓе кои остареле без поголеми здравствени проблеми.

Истражувањето на Ден Бутнер, кој прв ги идентификуваше сините зони, покажа дека нивната долговечност се должи на неколку фактори – од позитивен поглед на животот и мала количина на дневен стрес, до чист воздух, редовно вежбање и квалитетна храна.

Исхраната на најдолговечните луѓе во сините зони главно е од растително потекло. Околу 95 отсто од храната се состои од зеленчук, овошје, житарки, грашок, јаткасти плодови и семки.
Во нивните јадења може да се најдат месо, риба, јајца и млечни производи, но во помали количини. Тие обично претставуваат само околу пет проценти од храната.

Најдолговечните луѓе во сините зони не се прејадуваат. Јадат месо околу еднаш неделно и не консумираат салама, виршли и слични преработени производи, а претпочитаат органски одгледано пилешко, свинско и јагнешко месо.
Тие обично јадат порција месо со големина на тупаница и не јадат обработена храна.

Рибата е важен дел од нивната исхрана, а нивното мени вклучува сардина, пастрмка, ослиќ и слични видови, неколку пати неделно. Неколку пати неделно, тие исто така јадат помали количини производи од козјо и од овчо млеко, како сирење и јогурт, како и по едно јајце секој втор ден.

Во нивните чинии никогаш нема да се најде индустриски обработена храна. Ако ја погледнете декларацијата на производот и не ги препознавате состојките или етикетата, тоа е вид на производ што го избегнуваат најздравите луѓе во светот.

е-Трн да боцка во твојот инбокс

Последни колумни